Amenajarea curtii - cele mai importante sfaturi de care sa tii cont la amenajarea curtii sau gradinii

Spre deosebire de viata la apartament, traiul la curte vine cu o serie de indatoriri specifice. Unii oameni le vad ca pe niste obligatii si sarcini greu de dus, in vreme ce altii iubesc statutul de gospodar si incearca sa se bucure la maximum de ceea ce implica procesul de amenajare a curtii. 

Iar daca ai reusit sa pui in aplicare idei de amenajari de curte ca in poze, trebuie sa stii ca urmatorul pas pe care il ai de facut este cel de intretinere a obiectelor din curtea ta. Cele mai importante aspecte de care trebuie sa ai grija sunt elementele de vegetatie, care necesita o ingrijire deosebita pe tot parcursul anului, dar indeosebi in cateva momente cheie.

Chiar daca sunt implicate eforturi si cunostinte pentru a obtine o amenajare de curte mica sau o amenajare de curte mare ca la carte, efortul este unul care merita. Atunci cand casa ta este inconjurata de un spatiu frumos si sanatos, vei putea sa te mandresti in fata vecinilor si cunoscutilor, dar vei avea parte si de o satisfactie personala deosebita. 

Pentru ca placerea de a petrece timp in interiorul curtii amenajate si intretinute pe cont propriu este una remarcabila. Venim in sprijinul gospodarilor de pretutindeni cu cele mai bune idei de amenajare a curtii, precum si cu solutii de utilaje care sa faca misiunea aceasta mai usoara!

Cuprins 

1. Amenajarea curtii. Cum sa iti amenajezi curtea, in functie de dimensiunile ei

1.1. Amenajarea unei curti mici si inguste

1.2. Amenajarea unei curti mari, plane sau in panta

2. Amenajari pentru curte si ingrijirea elementelor de vegetatie din curte - idei + poze

 

1. Amenajarea curtii. Cum sa iti amenajezi curtea, in functie de dimensiunile ei

Curtea reprezinta acel spatiu care iti inconjoara casa. Indiferent ca locuiesti in mediul urban sau in mediul rural, daca ai o curte poti sa te consideri printre oamenii norocosi. A avea la dispozitie o bucata de pamant pe care sa o poti gestiona exact asa cum iti doresti este un privilegiu de care nu se bucura foarte multi oameni, indeosebi in cadrul oraselor. 

Curtea este, insa, si o responsabilitate, iar ideile de amenajare a curtii pe care alegi sa le implementezi vor avea impact asupra aspectului estetic pe care il va avea spatiul din jurul casei tale, dar si utilitatea pe care o vei putea sa o atribui fiecarei bucati de teren pe care o ai in posesie si de care esti responsabil. 

Amenajarea curtii la tara, precum si amenajarea curtii in mediul urban implica actiuni si decizii care sunt implementate in functie de aspectul spatiului pe care il ai la dispozitie. Aspectul este definit mai ales de dimensiunile pe care le are curtea. 

Dimensiunea este un factor major de influenta asupra modului in care gestionezi spatiul, obiectele pe care le va cuprinde acesta, dar si stilul in care vor fi organizate toate elementele din interiorul curtii. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta idei de amenajari de curte, pentru diferite scenarii.

 

Amenajarea curtii in functie de dimensiunile ei

Dimensiunile unei curti pot sa varieze foarte mult, de la caz la caz. A defini o curte ca fiind mare sau mica este imposibil, deoarece fiecare gospodar are propria viziune cu privire la dimensiunile spatiului pe care trebuie sa il ingrijeasca. Insa, pentru a avea o perspectiva cat mai clara asupra conceptului de amenajare a curtii, vom lua drept puncte de referinta urmatoarele valori:

  • curte mica = pana in 100 metri patrati
  • curte mare = egal sau peste 100 metri patrati

1.1. Amenajarea unei curti mici si inguste

Curtea care iti pune la dispozitie un spatiu de pana in 100 de metri patrati este una destul de dificil de amenajat, deoarece ai la dispozitie un spatiu restrans pe care trebuie sa il fructifici la maximum, pentru a obtine un rezultat estetic si functional. O amenajare de curte ingusta facuta in mod corect iti va permite sa ai si obiecte de mobilier pe care sa le poti utiliza pentru a petrece timp in aer liber, dar si spatiu verde suficient. Iata cateva idei de amenajare de curte mica, in functie de stil.

Curte mica in stil rustic

Daca locuiesti in mediul rural, acest stil iti va veni ca o manusa. In acelasi timp, simplitatea si naturaletea lui te vor ajuta si daca ai de amenajat o curte aflata la oras. In cadrul stilului decorativ rustic, fiecare element din curte are un rol bine determinat, iar echilibrul este cel mai important. Mobilierul este, de regula, din lemn, cu aspect cat mai natural. Poti utiliza si elemente textile sau metalice. Avand in vedere ca vorbim despre o curte mica, o masa, doua sau trei scaune si o umbrela ar trebui sa fie suficiente. 

Stilul decorativ rustic presupune si crearea unor cai de acces simple si eficiente. De regula, acestea sunt construite pe baza de piatra. Piatra are dublu rol, ea fiind si un element stilistic deosebit. Nu in ultimul rand, importanta plantelor este una deosebita. Chiar daca este vorba despre o curte mica, poti sa plantezi cativa pomi sau arbusti, poti apela si la plante decorative, precum lalele sau plante in ghiveci. De asemenea, vita de vie isi poate gasi si ea locul in curtea ta amenajata in stil rustic.

 

Curte mica in stil vintage

Stilul vintage nu se deosebeste foarte mult de cel rustic, in privinta modului in care vei fructifica spatiul pe care trebuie sa il decorezi. In schimb, el implica utilizarea unor piese de mobilier nu atat de simple, ci cu modele clasice si cu obiecte de decor precum felinare si alte piese decorative din metal, lemn sau piatra. 

Curte mica in stil minimalist

Stilul minimalist este unul care incurajeaza fructificarea la maximum a fiecarei parti de spatiu. In cazul unei curti de dimensiuni reduse, acest principiu se potriveste excelent. Amenajarea curtii in maniera minimalista presupune utilizarea unui numar redus de obiecte de mobilier si pastrarea spatiului verde cat mai liber si curat. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, poti sa intretii iarba din curte cu ajutorul unei masini de tuns gazonul.

Daca ai suficient de mult curaj pentru a te avanta la o astfel de misiune, trebuie sa stii ca expertii in amenajari exterioare sustin si ideea de imbinare a doua stiluri. Astfel, poti sa imbini stilul rustic cu cel minimalist sau cu cel vintage. De altfel, combinatia rustic-vintage este una care merge mana in mana. In acelasi timp, daca iti doresti o curte mica, dar extrem de functionala, varianta minimalista este cea potrivita pentru tine.

1.2. Amenajarea unei curti mari, plane sau in panta

Atunci cand este vorba despre un spatiu egal sau mai mare de 100 de metri patrati, ideile de amenajare a curtii sunt mai usor de pus in aplicare. Atunci cand ai la dispozitie un teritoriu atat de extins, ai suficient loc pentru a amenaja mai multe “coltisoare” dedicate pasiunilor tale. In cazul amenajarii curtii in panta, poti sa apelezi la terasare si sa creezi “etaje”. Un etaj poate fi dedicat obiectelor de mobilier, precum masa si scaunele din jurul sau, in vreme ce pe alt etaj poti construi o piscina. 

Cele mai populare idei de amenajare de curte la tara sunt cele care implica si instalarea de foisoare. Acestea sunt spatii care pot sa iti deserveasca pe timp de vara, cu rol de bucatarie, sau ca zone in care poti primi musafiri. Poti sa ridici si pe cont propriu astfel de structuri, apeland la materialele potrivite si la sculele necesare. Pe Micul-Fermier.ro gasesti masini de gaurit si insurubat cu acumulatori si masini de batut stalpii, cu ajutorul carora orice foisor va fi gata imediat. 

 

Pe langa spatiul dedicat arborilor, arbustilor si gazonului, poti sa apelezi si la idei de amenajare de curte cu pietris. Spatiile cu pietris sunt usor de intretinut si insufla un plus de eleganta oricarei curti. Asadar, daca ai o curte mare, poti sa incluzi in cadrul sau obiecte de mobilier, o piscina, elemente de vegetatie (inclusiv vita de vie), precum si spatii cu pietris sau spatii destinate copiilor.

2. Amenajari pentru curte si ingrijirea elementelor de vegetatie din curte - idei + poze

Atunci cand ai aranjamente in curte, un lucru foarte important pe care trebuie sa il respecti este cel legat de intretinerea acestora. Toate ideile de amenajari pentru curti interioare, precum si toate modelele de curti amenajate implica punerea in aplicare a ideilor, iar mai apoi intretinerea pieselor din curte, pentru ca acestea sa ofere mereu beneficiile functionale si estetice pentru care le-ai ales initial. Iata care sunt cele mai importante repere de care trebuie sa tii cont, dupa ce ai ales planul de amenajari exterioare pentru curte.

Ingrijirea gazonului

Gazonul implica o serie de masuri speciale de intretinere. Pentru a te bucura de iarba sanatoasa si aspectuoasa, trebuie sa te asiguri ca aceasta este hidratata corect, pe tot parcursul anului. Uda gazonul cu ajutorul unor sisteme de stropit, iar mai apoi pastreaza-l curat si la o dimensiune potrivita. Poti sa apelezi la masini de tuns, dar si la masini de maturat manuale, mai ales daca ai de a face cu o suprafata extinsa pe care s-a plantat iarba. Chiar si daca este vorba despre idei de amenajari la curte mica, gazonul trebuie tratat cu maxima atentie.

Ingrijirea obiectelor de mobilier

Daca este vorba despre mobila din lemn, varianta populara la amenajari de curti rustice, aceasta trebuie lacuita in mod periodic, pentru a nu fi afectata de umiditate. In cazul obiectelor de mobilier din materiale metalice, acestea sunt elemente de design exterior al curtii care trebuie pastrate curate si vopsite, pentru a fi ferite de coroziunea ce poate aparea tot din cauza umezelii. 

Toaletarea copacilor din curte

Daca planul tau de amenajare a curtii interioare implica si plantarea de arbori, trebuie sa stii ca toaletarea corecta a acestora ii va ajuta sa se mentina sanatosi si te va ajuta pe tine sa ai o curte vesnic frumoasa. Toaletarea se face prin indepartarea crengilor periculoase. Acestea sunt cele care atarna aproape de sol sau de acoperisul casei ori de ferestre. Poti folosi foarfeci speciale pentru crengi sau un trimmer.

De asemenea, se recomanda sa tai crengile care par bolnave cu ajutorul unei drujbe cu acumulatori, pentru ca acestea s-ar putea transforma intr-un pericol pentru tot restul copacului. Nu in ultimul rand, pentru toaletarea eficienta a copacilor se recomanda si taierea crengilor care se intersecteaza sau macar a uneia dintre ele. De regula, cel putin o creanga dintre doua care se intersecteaza prezinta lovituri.

Aceasta este cea care trebuie taiata. Daca ambele sunt sanatoase, este recomandat sa renunti la cea mai mica. Odata ce ai indepartat toate crengile nesanatoase, poti considera finalizat procesul de toaletare. Ramane doar sa aduni deseurile rezultate, iar cea mai buna varianta este sa apelezi la un tocator de crengi.

Stropirile din februarie

Daca faci o amenajare de curte cu flori si copaci, masurile de intretinere a acestora in prima parte a primaverii vor fi decisive in vederea asigurarii unei stari optime de sanatate pe tot parcursul anului. Amenajarile curtii cu flori si pomi fructiferi implica stropiri efectuate la finalul lunii februarie. Atunci, temperaturile ajung la valori de aproximativ 5 grade Celsius, ceea ce creeaza contextul perfect pentru dezvoltarea plantatiei. Stropirea in februarie combate cu succes daunatorii, precum acarienii sau paduchii testosi. Este esential sa apelezi la solutii si tehnici de stropire adaptate fiecarui tip de pom pe care il ai plantat in curte.

 

Taierea vitei de vie

Printre cele mai populare idei de amenajari ale curtii se enumera si plantarea de vita de vie. Multe modele de curte amenajata in stil rustic sau vintage includ vita de vie, insa acest element implica o serie de masuri de ingrijire care vor influenta rezistenta ei pe termen lung si capacitatea de a genera struguri de calitate. Taierea vitei de vie este una dintre aceste masuri. Exista cateva reguli cheie de care trebuie sa tii cont, atunci cand tai vita pe care ai inclus-o in planul tau de idei de amenajari la curte. Iata-le pe cele mai importante:

  1. Coardele de rod trebuie scurtate deasupra ochiului si trebuie sa fie lasate la o grosime in intervalul 6 - 12 cm;
  2. Apeleaza la instrumente precum cosorul si ferastraul, pentru a taia lemnul lastarilor, daca acesta este vechi;
  3. Taie butucul de vie pe suprafete mici;
  4. Aplica taieturile pe o singura parte a lemnului;
  5. Coardele se suprimeaza la distante de aproximativ 3 cm, peste punctele de insertie.

Plantarea rasadurilor

Multi gospodari care vor sa puna in practica diverse idei de amenajare a curtii casei iau in calcul si posibilitatea de a obtine mici recolte pentru consum propriu. Poate fi vorba despre rosii, ardei sau ceapa. Pentru a avea parte de recolte sanatoase, trebuie sa pregatesti terenul, sa utilizezi sol fertil si sa respecti perioadele de plantare. 

Plantarea rasadurilor in gradina se face atunci cand temperaturile se afla la o valoare constanta de minimum 8 grade Celsius. Rasadurile de rosii se planteaza in gradina atunci cand au minimum 55 de zile. Ardeii se planteaza atunci cand rasadurile au o inaltime de cel putin 20 cm si varsta de cel putin 60 de zile, iar vinetele se planteaza in gradina dupa 45 de zile si inainte de a implini 55 de zile. 

Acestea sunt, asadar, cele mai importante elemente de care trebuie sa tii cont pentru ingrijirea elementelor din curtea ta. Un model de amenajare a curtii care sa aiba succes pe termen lung implica atentie, informare si alegerea celor mai inspirate idei, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie. O curte mica amenajata cu stil poate fi o adevarata oaza de liniste si energie pozitiva.

 

Chiar daca ai la dispozitie un spatiu restrans, poti sa apelezi la o amenajare de alee in curte si la plantare de arbusti de dimensiuni mici, astfel incat sa nu simti ca iti lipseste ceva. Poti sa apelezi la un stil de amenajare de curte rustic, dar si la variante moderne, minimaliste. Tot ce trebuie sa ai in vedere este fructificarea la maximum a spatiului pe care il ai la dispozitie. Alege sa folosesti uneltele disponibile pe Micul-Fermier.ro si creeaza-ti spatiul ideal in jurul casei!

Sursa foto: Pixabay.com.

 

Articole similare