Ce flori se planteaza primavara – de la pregatirea solului pana la ingrijirea plantelor
Dupa luni lungi de iarna, perioade cu temperaturi oscilante, primavara vine ca o gura de aer proaspat pentru natura. Lucrurile incep sa se aseze, iar natura capata o dinamica noua, pregatitoare pentru intregul an. Plantele raspund la schimbarea anotimpurilor pentru a initia stadiile de dezvoltare exact in anumite perioade ale anului. Inflorirea este cea mai bine caracterizata dintre aceste stadii sezoniere, iar acest lucru se petrece adesea primavara. Din aceste motive, pregatirea solului si plantarea unor anumite plante sunt proceduri ce se fac in mod special in acest anotimp proaspat.
Asa cum exista oameni si oameni si animale de tot felul, la fel exista si plante: diferite soiuri, culori, dimensiuni, caracteristici unice si pretentii de ingrijire speciale. Daca unele prefera primavara pentru a-si etala frumusetea radianta, altele sunt plante de vara sau toamna. Iata care sunt cele mai potrivite tipuri de plante si ce flori se planteaza primavara in gradina pentru a te bucura de culori si miresme dulci mult timp.
Cuprins:
1. Cum se pregateste solul pentru a planta flori de primavara in gradina
2. Ce flori se planteaza primavara in gradina
2.1. Flori de primavara pentru gradina – flori cu bulbi
2.2. Flori de primavara pentru gradina – seminte de flori
2.3. Flori de primavara pentru gradina – rasaduri de flori
3. Sfaturi si recomandari pentru a avea flori frumoase de primavara in gradina
1. Cum se pregateste solul pentru a planta flori de primavara in gradina
Solul este mediul cel mai important pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. La fel cum inainte de unele activitati trebuie facuta o pregatire riguroasa (uneori simpla spalare pe maini inainte de masa), la fel trebuie pregatit si solul pentru a putea imbratisa noile plante ce vor creste cu ajutorul lui. Dar, inainte de a te apuca de treaba, asigura-te ca ai la indemana toate uneltele de altoit, legat si sapat de care ai nevoie.
- Ia o mostra de pamant. Fiecare tip de planta are nevoie de pamant cu un anumit pH. Pentru a sti exact ce plante poti planta in care loc din gradina, testarea solului este un lucru necesar. Un pamant cu pH prea mic, acid, poate afecta radacina plantei – o poate arde sau face sa putrezeasca. Prin urmare, planta risca sa fie distrusa. Un sol cu pH mare, bazic, pentru tipurile de flori care adora pamantul mai acid, din nou, le poate face mai mult rau.
- Lasa radacinile la locul lor. Daca pare ca inca mai sunt radacini de plante ramase peste iarna, nu le scoate. Decat in cazul in care acestea sunt bolnave – pentru a nu risca sa imbolnavesti noile plante. Daca sunt sanatoase, lasa-le in pamant si nu sapa pana ce scoti ultimul fir de radacina. Curata solul cu ceea ce se poate lua la prima mana. De ce? Partea din sistemul radicular care a ramas de la vechea planta va hranii microbii si bacteriile bune din sol. In timpul digestiei acestora, se produce o substanta care ajuta la mentinerea solului aerat si umed. Prin urmare, noile plante vor avea de unde sa obtina toti nutrientii de care au nevoie pentru a creste si a inflori.
- Pune compost. Pune un strat de compost de pana la 7 – 10 cm pe toata partea din gradina pe care urmeaza sa plantezi. Apoi, foloseste o furca sau o sapaliga mica de gradina pentru a introduce usor acest compost in sol. In acest fel, bacteriile vor incepe imediat sa descompuna compostul si sa pregateasca solul pentru primavara.
- Stropeste cu fertilizator. In loc de fertilizator organic, poti folosi gunoi din grajduri – daca ai posibilitatea sa obtii acest gunoi. In caz contrar, aplic putin ingrasamant organic precum nisipul verde (ce contine minerale ce s-au gasit pe fundul oceanului) sau fosfatul de roca. Aceste fertilizatoare organice elibereaza nutrienti intr-un timp lung, lent, pe o perioada de pana la cateva luni. Daca le adaugi inca din toamna, ele se vor transforma intr-un material absorbit usor de catre radacinile florilor de primavara din gradina.
- Frunze uscate. Dupa ce ai urmat pasii de mai sus, acopera acea parte de gradina cu frunze uscate. Ele vor tine solul cald si umed pentru ca fertilizatoarele si compostul sa isi poata face bine treaba.
2. Ce flori se planteaza primavara in gradina
La fel ca multi alti oameni, probabil si tu esti dornic de a-ti vedea gradina plina de flori, de a sta printre ele si de a le lasa sa-ti induca o stare foarte buna de dispozitie sau de a-ti bea cafeaua din foisor admirand paleta de culori vii ale florilor de primavara. Inainte de aceste bucurii pe care vrei sa le traiesti, trebuie sa stii ca, indiferent daca ai plante cu bulbi, pui seminte sau rasaduri, trebuie sa astepti timpul potrivit pentru a le planta. Daca este prea devreme, risti sa se intoarca zilele friguroase si inghetul si sa le distruga. Tine cont de faptul ca sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie este cel mai devreme moment in care sa incepi sa-ti infrumusetezi gradina. De asemenea, asigura-te ca ai forfecele si uneltele necesare de gradinarit pentru a te apuca de plantare.
2.1. Flori de primavara pentru gradina – flori cu bulbi
Printre cele mai potrivite flori de primavara pentru gradina se numara florile cu bulbi.
- Lalele - Laleaua este printre cele mai de baza flori cu bulb ornamentale. Statisticile din urma cu 50 de ani evidentiau faptul ca se planteaza o medie de aproximativ 9400 ha de lalele in fiecare an. Laleaua este o planta complexa, avand o serie integrata de crestere si organe senescente. Temperatura este factorul de mediu cel mai important pentru o buna crestere si dezvoltare a lalelei. Aceasta are nevoie de un ciclu de temperatura dupa cum urmeaza: cald (17 – 20 grade Celsius) – rece (2 – 9 grade Celsius) – cald (17 – 20 grade celsius). Lumina este necesara pentru fotosinteza, dar nu pentru inflorire. Este posibil sa cresti un bulb de lalea, pana la inflorire, in intuneric total. Intensitatea luminii afecteaza, in primul rand, calitatea plantei (culoarea florii, rezistenta si lungimea). Umiditatea este esentiala pentru cresterea radacinilor. Procesul de inflorire are 5 etape: inductie, initiere, organogeneza, maturare si anteza.
- Zambile - Sunt iubite de multi oameni, deoarece au un parfum minunat. De asemenea, zambilele sunt grozave pentru a aduce o pata de culoare partilor gradinii cu lumina indirecta, in special primavara. Plantele sunt cultivate din bulbi rezistenti si exista peste 2000 de soiuri cunoscute. Ele produc tulpini lungi cu foarte multe flori pe ele. Acestea pot fi albastre, albe, violet, rosu, roz, portocaliu sau galbene. Zambilele pot rezista foarte bine la temperaturi negative. Un alt lucru foarte apreciat la zambile este faptul ca sunt plante perene cu bulbi. Acest lucru inseamna ca dintr-un singur bulb, in anul urmator primavara, infloresc din nou, chiar daca in perioada verii sunt latente si pare ca s-au uscat complet.
- Begonii - Begoniile tuberculoase sunt cultivate din tuberculi rotunzi, carnosi. Au flori mari, impunatoare, in nuante stralucitoare de roz, galben, portocaliu, rosu si alb, pe tot parcursul verii si in perioada toamnei. Ele sunt plante excelente de pastrat atat in gradina, cat si in ghivece sau agatate in cosuri. Deoarece nu vor supravietui pe vreme rece, tuberculii sunt adesea plantati anual sau pastrati in interiorul casei pe timp de iarna. Aceste flori de primavara se cultiva in compost multifunctional, de la soare partial pana la umbra partiala. Tuberculii se planteaza primavara. Daca iti doresti begonii in gradina, planteaza-le numai in luna mai, cand temperaturile raman ridicate. Trebuie udate in mod regulat. Poti folosi diferite sisteme de stropit. De asemenea, trebuie hranite saptamanal cu un ingrasamant bogat in potasiu, cum ar fi ingrasamantul ce se foloseste si la rosii. Toamna trebuie scoase din pamantul de afara si depozitate intr-un loc racoros, ferit de inghet pentru toata perioada iernii.
- Crini - Crinul este originar din China si Japonia. Crinii au avut un rol in mitologia antica. Erau atat de perfecti, incat se credea ca provin din ceruri si, din aceasta cauza, au fost cultivati mai mult decat orice alta floare ornamentala existenta in gradinile din Himalaya cu peste 3.000 de ani in urma. Este o floare frumoasa, clasata ca fiind a patra cea mai populara floare de pe glob. Pentru ingrijire in vaza: Frunzele crinilor se pot ingalbeni din cauza temperaturii prea scazute sau a excesului de zahar in apa din vaza. In unele locuri se vand solutii anti-ingalbenire care pot fi benefice. Se recomanda eliminarea polenului pentru a evita patarea hainelor si a covorului. Pentru ingrijire, inclina tulpinile taiate la un unghi de 45 grade si indeparteaza frunzele care cad sub linia de apa, deoarece acestea vor incepe sa se deterioreze. Pentru gradina: Desi crinii arata ca si cum ar fi plante capricioase, ei sunt de fapt foarte usor de cultivat. Nu au nevoie de tratament special in ceea ce priveste tipul de sol sau pH-ul si cresc bine in plin soare, partial soare, umbra partiala sau nu.
- Gladiole – Gladiolele sunt o alegere excelenta daca doresti sa adaugi culoare si maretie, plante cu intretinere minima printre alte flori de primavara in gradina ta. Florile de gladiole sunt in forma de trompeta si fac fiecare gradina mai frumoasa. Sunt o multime de culori. Gladiolele necesita spatiu atat pentru extinderea radacinilor, cat si pentru dezvoltarea tulpinilor si a frunzelor. Prin urmare, nu ar trebui sa plantezi bulbii de gladiole prea aproape unul de altul - o distanta de 15 pana la 20 cm va fi suficienta. De indata ce frunzele si tulpinile au crescut si s-au dezvoltat suficient, gladiola va intra in stadiul de inflorire. Fiecare tulpina face pana la 8 flori. Daca sunt plantate timpuriu, te poti bucura de ele si la sfarsitul primaverii. In caz contrar, vor inflori vara. Au nevoie de mai mult timp decat alte flori de primavara.
2.2. Flori de primavara pentru gradina – seminte de flori
La fel ca florile cu bulbi, unele flori din seminte sunt si ele foarte potrivite.
- Muscate - Muscatele sunt populare pentru gama lor larga de culori stralucitoare a florilor si frunzele atractive. Pot fi cultivate ca plante in gradina, dar si in ghivece pe poduri si terase, in cosuri suspendate sau puse la ferestre. Exista o mare variatie in ceea ce priveste frunzele, florile si obiceiurile de crestere ale muscatelor. Ele variaza in inaltime pornind de la 15 cm, in functie de soi si de ingrijirea acordata. Muscatele au nevoie de cel putin patru ore pe zi de lumina directa a soarelui pentru a inflori frumos. Ele pot fi plantate in aer liber, adica in gradina, dupa ce pericolul de inghet a trecut si solul s-a incalzit. Trebuie udate din abundenta dupa plantare si apoi udate in mod regulat, permitand solului sa se usuce intre udari. Solul pentru muscate ar trebui sa fie bine drenat. Ele raspund bine la ingrasamant si chiar se ingalbenesc daca nu le este furnizat suficient azot.
- Maci – Macii sunt flori extrem de frumoase, dar foarte sensibile. Incanta privirile si cuceresc orice simt, insa de indata ce sunt taiate se si ofilesc. Planteaza semintele de maci direct in gradina cand solul s-a incalzit la aproximativ 18-24 grade Celsius. Nu acoperi semintele de mac pentru ca ele au nevoie de lumina soarelui pentru a germina. Florile au nevoie de cel putin 6 ore de soare pe zi, asadar trebuie ales cu grija locul unde ii vei planta. Din aceleasi seminte cresc din nou si din nou multi ani la rand, asadar trebuie sa ii plantezi acolo unde vrei sa si ramana. Daca le oferi un pamant fertil si apa regulat pentru germinare, de indata ce cresc, macii sunt usor de intretinut.
2.3. Flori de primavara pentru gradina – rasaduri de flori
Rasadurile de flori se folosesc si ele foarte mult de catre persoanele care isi doresc sa planteze flori de primavara in gradina. Acestea provin tot din seminte, desigur, insa iata cateva exemple de plante ce pot fi plantate afara in gradina in stadiul de rasad.
- Petunii – Petuniile sunt flori de primavara ce se pot planta in gradina, insa ceea ce le face deosebite este ca infloresc in toata perioada anului. Inaltimea lor poate fi intre 15 si 45 cm si se pot intinde pe sol pana la 45 cm lungime. Semintele de petunie sunt foarte mici si au nevoie de multa lumina pentru a germina. Cand plantele tinere au facut deja trei frunze, planteaza-le afara la o distanta de 30 cm una de cealalta. Petuniile sunt destul de tolerante la caldura, asa ca nu ar trebui sa iti faci griji sa le uzi frecvent. O udare temeinica o data pe saptamana ar trebui sa fie suficienta (cu exceptia cazului in care exista perioade prelungite de seceta). Evita udarea superficiala! Acest lucru incurajeaza cresterea unor radacinile superficiale.
- Panselute - Panselutele sunt plante perene de scurta durata, populare pentru a fi pastrate in ghivece, insa pot fi plantate si afara, in gradina. Florile lor sunt colorate si au un centru mai inchis la culoare - uneori sunt cu pete mai intunecate, alteori sunt simple. O gama larga de culori si variatii ale florilor include albastru, mov, roz, violet, rosu, galben si alb. Adesea ele sunt bicolore, cu un amestec de nuante. Panselutele infloresc tot timpul anului. Pastreaza panselutele cu solul umed in timpul perioadelor secetoase, turnand apa direct in sol, in loc de a pulveriza frunzele.Din primavara pana in toamna, hraneste-le, la doua saptamani, cu un ingrasamant lichid sau ofera-le o singura aplicare de ingrasamant cu eliberare controlata.
3. Sfaturi si recomandari pentru a avea flori frumoase de primavara in gradina
Atunci cand ai o gradina frumoasa, ai vrea ca acele flori sa tina la nesfarsit. Acest lucru nu este posibil, dar sunt cateva sfaturi si recomandari esentiale care sa te ajute sa te bucuri cat mai mult timp de florile frumoase din gradina ta.
- Alege locatia potrivita. Asigura-te ca florile tale de primavara sunt plantate intr-un loc potrivit pentru ele. Majoritatea florilor prefera un sol bine drenat si o expunere la soare sau semiumbra. Este important sa tii cont de nevoile fiecarei plante in parte si sa le plantezi in locurile potrivite.
- Udarea adecvata. In primavara, poate fi dificil sa-ti dai seama de cat de multa apa au nevoie plantele tale, deoarece ploile sunt neregulate. Asigura-te ca udarea este regulata, fara a uda prea mult sau prea putin. Poti controla acest lucru folosind pompe manuale de stropit sau sisteme de irigat. Este important sa tii cont de necesitatile fiecarei plante, deoarece unele prefera un sol umed, iar altele prefera un sol ceva mai uscat.
- Ingrasaminte. Adaugarea ingrasamintelor in sol poate ajuta la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a plantelor tale. Este important sa alegi ingrasaminte potrivite pentru fiecare planta in parte si sa le aplici in mod regulat.
- Ingrijirea dupa inflorire. Dupa ce florile s-au ofilit, este important sa le indepartezi pentru a incuraja producerea de noi flori. Unele plante de primavara pot fi taiate inapoi pana la jumatate pentru a stimula cresterea altora si pentru a reduce aparitia bolilor.
- Protejarea impotriva daunatorilor. In timp ce florile de primavara sunt frumoase, ele pot fi, de asemenea, atragatoare pentru diferiti daunatori, cum ar fi insectele si rozatoarele. Asigura-te ca protejezi plantele tale de astfel de daunatori, prin aplicarea de pesticide sau prin utilizarea unor metode alternative de protectie.
- Aerisirea solului. In timp ce florile de primavara se dezvolta, este important sa aerisesti solul din jurul lor folosind unelte manuale de gradina, astfel incat sa poata primi oxigenul de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta in mod corespunzator. Poti folosi o furca sau sapaliga de gradina pentru a aerisi solul in jurul plantelor tale.
- Protejarea impotriva temperaturilor scazute. In unele zone, temperaturile pot fi scazute chiar si in timpul primaverii, ceea ce poate fi periculos pentru plantele tale. Asigura-te ca acoperi plantele cu plase pentru plante in timpul noptilor reci, pentru a le proteja impotriva temperaturilor scazute.
In concluzie, plantarea florilor de primavara in gradina poate fi o experienta placuta si satisfacatoare pentru gradinarii cu orice nivel de experienta. Indiferent daca alegi sa plantezi lalele, begonii, zambile sau alte flori de primavara, este important sa te asiguri ca solul este pregatit corespunzator inainte de plantare si ca acorzi atentie nevoilor individuale ale fiecarei plante. O pregatire adecvata a solului implica o curatare a suprafetei si acoperirea cu ingrasaminte. Inainte de plantare, este important sa alegi un loc potrivit, unde plantele tale sa primeasca suficienta lumina si apa pentru a creste si a se dezvolta in mod corespunzator.
In ceea ce priveste ingrijirea plantelor de primavara, asigura-te ca le oferi suficienta apa, lumina si nutrientii de care au nevoie. De asemenea, protejeaza-le impotriva daunatorilor si temperaturilor scazute si indeparteaza plantele moarte si frunzele uscate pentru a incuraja o crestere sanatoasa a viitoarelor flori. Prin aplicarea acestor sfaturi si recomandari de pregatire si ingrijire a plantelor de primavara, poti sa te bucuri de o gradina plina de culoare si viata in timpul sezonului calduros.
Sursa foto: pexels.com, freepik.com.