Cea mai buna motocoasa
Cea mai buna motocoasa
Motocoasele sunt de un real ajutor atunci cand in curtea, gradina sau pe terenul cultivat isi fac aparitia buruienile sau vegetatia spontana, de multe ori daunatoare. Aceste unelte sunt, de asemenea, eficiente la cosirea fanului de pe fanete de mari suprafete, inlocuind munca fizica a cositului manual. Tunderea gazonului si chiar toaletarea unei intregi gradini gratie motoarelor termice care asigura un nivel ridicat de putere de operare sunt alte scenarii de lucru in care aceste utilaje pot fi folosite cu succes.
Deoarece alegerea celei mai bune motocositoare pentru nevoile proprii de indepartare si toaletare a vegetatiei poate fi o misiune destul de dificila din cauza unei varietati destul de mari de modele disponibile pe piata de profil, acest articol vine in sprijinul gradinarilor si fermierilor, amatori si profesionisti deopotriva. Citind randurile urmatoare, vei afla cum sa alegi cea mai buna motocoasa pentru scenariile proprii de lucru si care sunt cele mai bune modele de motocositori cu care ar trebui sa-ti dotezi inventarul de unelte agricole si de gradinarit.
Cuprins
1. Cele mai bune motocoase - Clasament TOP 3
2. Cum sa alegi cele mai bune motocositoare pentru lucrul in domeniul gradinaritului?
3. Marcile de motocositoare recomandate de Micul-fermier.ro
3.1 Marca Detoolz
3.2 Marca Micul Fermier
4.Sfaturi utile privind motocoasele - folosirea si intretinerea acestor unelte
5. Intrebări si raspunsuri frecvente despre motocoase
1. Cele mai bune motocoase - Clasament TOP 3
Spre deosebire de trimmerele electrice, utilajele din gama motocoaselor au autonomie considerabila de operare si sunt mult mai puternice. In acelasi timp, motocoasele sunt o solutie mai ergonomica in privinta manipularii si a finetii de executie a lucrarilor de toaletare a vegetatiei decat masinile de tuns gazonul care pot fi folosite doar pentru suprafete netede de teren.
|
|
|
|
Produs |
|||
Caracteristici |
Dimensiuni: 165x10x11 cm; 30x23x33 cm; Motor: in 2 timpi, monocilindru, racire cu aer; Carburant: benzină Euro V; Capacitate cilindrica: 51,7 cm³; Putere motor: 1.4kW sau 1,9 CP; Turatie la relanti: 2800-3200 rpm; Turatie maxima: 6500 rpm; Modalitate pornire: la sfoara si electric; Tip aprindere:TCI (Transistor Controlled Ignition); Model carburator: YINLONG; Rezervor combustibil: 900 ml; Greutate bruta: 9,3 Kg; Greutate neta: 7,6 Kg; Lungime tija: 1,5 m; Diametru tija: 28 mm; Diametru de taiere: 420mm cutter din nilon, 250mm lama; |
Dimensiuni: 58x26x32 cm; Motor: in 2 timpi, racire cu aer; Carburant: ulei-benzina 2 cicluri: 1:25; Capacitate cilindrica: 43 cm³; Putere motor: 3,55kW sau 4,76 CP; Turatie la relanti: 3000 rpm; Turatie maxima: 9000 rpm; Modalitate pornire: manual, electric; Tip aprindere:electronica; Model carburator: de tip diafragma; Rezervor combustibil: 700 ml; Greutate bruta: 10 Kg; Greutate neta: 10,5 Kg; Lungime tija: 1500 mm; Diametru tija: 26 mm; Diametru de taiere: 255 mm; |
Dimensiuni: 32x23x36 cm; Motor: in 2 timpi, racit cu aer; Carburant: amestec ulei-benzina in raport de 1:25; Capacitate cilindrica: 43 cm³; Putere motor: 2,50 kW sau 3,35 CP; Turatie la relanti: 3000 rpm; Turatie maxima: 9000 rpm; Modalitate pornire: manual; Tip aprindere:electronica; Model carburator: de tip diafragma; Rezervor combustibil: 750 ml; Rezervor ulei: 70 ml; Greutate bruta: 9 Kg; Greutate neta: 8,50 Kg; Lungime tija: 1500 mm; Diametru tija: 28 mm; Diametru de taiere: 255 mm; |
PRO |
- multiple scenarii de lucru, de nivel industrial / profesional la care poate fi folosita: cosit, amenajari peisagistice, exploatatii forestiere, pentru taiat iarba, buruieni, arbusti si tufisuri; - motor robust construit de mare putere, configurat pentru utilizare industriala; - ergonomie de utlizare gratie manerului in forma de “U” |
- raport putere / greutate mare; - pornire usoara pe oric etip de vreme; - cuplu mare; - ergonomie excelenta la utilizare; - consum mic de combustibil; - numeroase accesorii incluse. |
- usor de folosit pentru diverse scenarii d elucru in zona de curte sau gradina; - putere mare de lucru a motorului; - viteza mare a lamelor; - design ergonomic; |
CONTRA |
- pret ridicat |
- nu este prevazuta pentru utilizare industriala |
- nu se preteaza la utilizare profesionala de nivel industrial |
2. Cum sa alegi cele mai bune motocositoare pentru lucrul in domeniul gradinaritului?
Atunci cand alegi o motocoasa, exista mai multi factori cheie de care trebuie sa tii cont daca vrei sa faci o achizitie de succes. Fiecare dintre acesti factori va afecta performanta utilajului si potrivirea cu nevoile tale de lucru.
- Puterea si dimensiunea motorului
Puterea unui motor de motocoasa este, de obicei, masurata in centimetri cubi (cc) si se mai denumeste litraj. Cu cat litrajul este mai mare, cu atat motocoasa va fi mai puternica si mai eficienta. Este, totusi, de retinut ca motocoasele mai puternice sunt potrivite pentru suprafete mai mari sau pentru lucrari mai dificile, si sunt, desigur, mai grele si mai scumpe. In general, litrajul motoarelor acestor tipuri de motocoase poate ajunge in gama de 40-50 centimetri cubi. Dimensiunea motorului poate varia de la 20 cc la 40 cc pentru motocoasele mai mici care pot fi folosite ocazional sau pentru lucrari de mai mica anvergura.
- Latimea de taiere
Latimea de taiere a unei motocoase se refera la dimensiunea capului de taiere si la suprafata de teren pe care o poate acoperi intr-o singura trecere. O latime de taiere mai mare iti va permite sa acoperi mai mult teren si vei fi mai eficient si mai rapid in operatiunile de cosit sau de toaletare. Dar, pe de alta parte, motocositoarele cu latimi de taiere mai mari sunt mai grele si mai dificil de manevrat pentru lucrari de toaletare de finete sau in spatii inguste.
- Greutatea utilajului si ergonomia de manevrare
Greutatea unei motocositoare poate varia semnificativ in functie de model si de caracteristici. O motocoasa mai grea va fi mai dificil de manevrat pentru perioade indelungate, dar poate fi si mai durabila si mai puternica pentru lucru intensiv sau pentru suprafete mari de teren. Ergonomia este, de asemenea, un aspect important, deoarece o motocoasa bine conceputa din punctul de vedere al designului va fi mai confortabil de manevrat si va solicita mai putin efort asupra muschilor bratelor si ai spatelui.
- Cerintele de intretinere
Motocoasele necesita intretinere regulata pentru a fi pastrate in stare perfecta de functionare fara probleme. Opreatiunile de intretinere includ schimbarea uleiului, inlocuirea bujiilor si curatarea filtrului de aer. Unele modele de motocoase au nevoie de un efort considerabil mai mare de intretinere decat altele, asa ca este important sa analizezi fiecare model in parte si sa te raportezi la nevoile concrete pentru care achizitionezi un astfel de utilaj.
- Gama de preturi
Motocoasele pot varia destul de mult din punctul de vedere al pretului, in functie de caracteristici si puterea motoarelor. Este important sa tii cont de bugetul personal si de cati bani esti dispus sa cheltui pentru un astfel de utilaj, dar sa acorzi atentie si costurilor pe termen lung implicate (inclusiv costurile de intretinere, costurile cu piesele motocoasei si combustibil).
3. Marcile de motocositoare recomandate de Micul-fermier.ro
Magazinul online Micul-fermier.ro este un partener de incredere nu numai pentru fermieri, dar si pentru specialisti si tehnicieni in orice domeniu lucrativ. Nu fac exceptie din domeniile acoperite cu utilaje de calitate nici lucrarile de intretinere ale spatiilor verzi sau de cosit mecanizat al fanului de pe pasuni, acolo unde Micul-fermier.ro asigura stocuri suficiente cu motocoase de la producatori testati pentru calitatea utilajelor produse.
3.1 Marca Detoolz
Detoolz este un brand care apartine firmei romanesti E-Fishent SRL. Sub acest brand vei putea gasi o gama variata de unelte si utilaje special create pentru nevoile fermierilor, gradinarilor amatori si profesionisti, dar si pentru alte domenii de utilizare.
3.2 Marca Micul Fermier
Apartinand tot companiei romanesti E-Fishent SRL, brandul Micul Fermier a fost special conceput sa inglobeze o paleta larga de unelte si accesorii necesare activitatilor din domeniul agriculturii si al gradinaritului. Portofoliul complet de repere, precum si gama extinsa de piese de schimb si accesorii fac din acest brand unul de interes pentru gospodari si profesionisti, deopotriva.
4.Sfaturi utile privind motocoasele - folosirea si intretinerea acestor unelte
In plus fata de luarea in considerare a factorilor de achizitie mentionati, este important sa intretii si sa utilizezi in mod corect motocoasa achizitionata pentru a-i asigura longevitatea si performanta optime.
- Modalitati si recomandari de cosire cu motocoasa
In ceea ce priveste modalitatea recomandata de cosire, miscarile operatorului motocositoarei ar trebui sa urmeze in teren, cu capul de tundere, conturul cifrei “9”. Astfel cosirea ar trebui sa inceapa dintr-una din extremitatile zonei de toaletat spre stanga sau spre dreapta. Se va evita cosirea in ambele directii, deoarece se va calca fanul sau iarba cosita in sensul de intoarcere.
O alta metoda de cosire cu motocositoarea este cea in care se foloseste orientarea utilajului consecutiv, spre stanga si spre dreapta fata de directia de inaintare.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate cu motocoasa, fii constant si controlat in miscari. Tine utilajul intr-un unghi confortabil si manevreaza-l intr-o miscare de maturat inainte si inapoi pe zona pe care o toaletezi. Ai grija sa eviti lovirea pietrelor sau a altor obiecte solide, care pot deteriora capul sau firul de tuns.
- Precautii si elemente de siguranta
Cand vrei sa folosesti motocoasa, urmeaza intocmai instructiunile producatorului pentru procedurile de pornire a motorului. Nu porni motorul in zona de alimentare cu benzina, mai ales daca ai varsat o anumita cantitate pe sol. Aseaza motocoasa pe sol fara ca dispozitivul de taiere sa atinga pamantul sau alte obiecte. Apasa consecutiv, de mai multe ori butonul de la pompa de benzina pentru amorsare. Trage usor si constant cablul de pornire pana cand motorul porneste. Odata pornit, lasa motorul sa se incalzeasca timp de un minut sau doua inainte de a incepe cosirea. Cand termini de lucrat, opreste motorul si lasa-l sa se raceasca inainte de a-l manevra utilajul sau a-l depozita.
Mentine manerele motocoasei uscate si curate fara a varsa pe ele ulei sau benzina. Daca observi scurgeri de ulei sau de benzina, opreste imediat motorul si inspecteaza cauza. Este posibil sa existe fisuri la rezervorul de benzina, care trebuie astfel inlocuit imediat.
Inainte de a lucra pentru prima data cu o motocoasa, este necesar sa citesti cu atentie manualul tehnic de utilizare si sa respecti toate instructiunile.
Nu taia niciodata cu capul de taiere al motocoasei deasupra nivelului taliei.
Nu forta motorul accelerand sau franand brusc turatia. O astfel de manevrare conduce, in timp, la defectiuni la motor.
Daca se acumuleaza crengi, iarba sau alte resturi de vegetatie in dispozitivul de taiere, opreste motorul si abia apoi procedeaza la curatarea angrenajelor.
Motocoasa se curata bine de fiecare data dupa utilizare. Nu depozita utilajul murdar si plin de resturi vegetale.
Foloseste echipamente de protectie adecvate. Doteaza-te cu accesorii MTC din gama hamurilor, vizierelor, castilor si antifoanelor de protectie.
Poarta bocanci de lucru si manusi de protectie cand operezi motocositoare.
- Sfaturi pentru intretinere si depozitare
Motocoasele trebuie inspectate de catre tehnicieni profesionisti autorizati la fiecare 100 de ore de functionare, mai ales daca se observa o scadere a eficientei de taiere.
Utilajul trebuie pastrat curat in special in zonele de aerisire si ale motorului. Se poate folosi aerul comprimat pentru a curata de resturi motocositoarea dupa fiecare utilizare. Nu este recomandata curatarea utilajului cu apa.
Motocositoarele nu se depoziteaza in aer liber. Cauta un loc de depozitare acoperit, inchis, uscat si fara posibilitatea de inghet.
Inaintea depozitarii, rezervorul si carburatorul motocoasei trebuie complet golite de combustibil, dar nu folosi acelasi combustibil cand alimentezi din nou utilajul, deoarece poti deteriora motorul.
Inspecteaza cu atentie toate componentele motocositoarei inainte de a incepe lucrul. Achizitioneaza din timp consumabile si piese de motocoase potrivite pentru utilajul tau pentru a face rapid schimbarile necesare.
Intrebari si raspunsuri frecvente despre motocoase
1. Ce litraj al motorului ar trebui sa aiba o motocositoare buna?
Litrajul sau capacitatea cilindrica a motorului motocositoarei pe care o alegi trebuie sa tina cont de suprafata totala a terenului acoperit de vegetatie care trebuie toaletata. De asemenea, trebuie sa ai in vedere si tipul de vegetatie pe care trebuie sa o taie motocositoarea. Pentru majoritatea scenariilor de lucru normale sau rezidentiale, va fi suficienta o motocositoare cu un motor intre 20 cc si 30 cc. Cu toate acestea, pentru suprafete mai mari sau lucrari mai dificile, cu vegetatie cu tulpini mai groase, ar trebui sa te gandesti la o motocoasa cu motor de 40 cc sau chiar mai mare.
2. Pot folosi benzina obisnuita in masina mea de tuns cu motor cu gaz?
Da, dar trebuie sa tii cont si de faptul ca unele modele de motoare de motocoase au nevoie si de ulei special pentru a se crea amestecul combustibil care asigura si ungerea. Astfel ca trebuie sa alimentezi motocositoarea atat cu benzina cat si cu ulei conform specificatiilor producatorului.
3. Cat de des trebuie sa schimb uleiul din masina mea de tuns cu motor pe gaz?
Frecventa schimburilor de ulei va depinde de modelul specific de motocositoare si de sarcina de lucru ori durata de utilizare. Ca regula generala, trebuie sa schimbiu uleiul din masina de tuns dupa fiecare 25 de ore de utilizare sau cel putin o data pe an daca utilajul nu este folosit prea des.
4. Pot folosi motocositoarea pentru taierea arbustilor sau crengilor mai groase?
In timp ce unele motocositoare pot fi folosite pentru taierea ramurilor arborilor si arbustilor, aceasta nu este functia lor principala. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat sa folosesti un instrument dedicat de taiere din gama consumabilelor de motocositoare potrivite.
5. Cum stiu cand este timpul sa inlocuiesc firul de tuns sau cosire?
Vei sti ca este timpul sa inlocuiesti firul de tuns al motocositorii atunci cand se uzeaza sau se rupe frecvent in timpul utilizarii. In plus, daca observi o scadere a performantei de taiere, poate fi timpul sa inlocuiesti firul cu unul nou. Majoritatea motocositoarelor au instructiuni clare pentru inlocuirea firului in manualul de utilizare.
Sursa foto: Micul-fermier.ro, Pixabay.com.