Cele mai bune aparate de sudura

Vrei sa rezolvi de unul singur diferite defectiuni din jurul gospodariei? Esti pasionat de mestesugarit si te gandesti sa achizitionezi un aparat de sudura performant? Vrei un echipament de sudat casnic sau unul potrivit pentru un profesionist? In continuare, vei descoperi care sunt cele mai bune aparate de sudura, vei sti cum sa alegi produsul de care ai mare nevoie, vei afla care sunt marcile recomandate si cum sa folosesti produsul ales pentru a te bucura o lunga perioada de avantajele sale.

Cele mai bune aparate de sudura - Clasificare TOP 3

Aparatul de sudura sau invertorul este un echipament util atunci cand se doreste imbinarea a doua bucati de metal. Avantajele sale sunt numeroase: greutate mica, posibilitatea de a fi usor de transportat, aplicabilitate pe diferite metale, versatilitate mare, posibilitatea ca utilizatorul sa lucreze cu diferiti electrozi, consum mic de energie electrica, nivel de zgomot acceptabil, suduri eficiente si rezistente, nu e nevoie de pregatire speciala pentru a fi utilizat. In comert exista diferite tipuri de aparate de sudura, cum ar fi aparatul de sudura cu electrod (MMA), sudura cu electrod si gaz (MIG), aparate de sudura cu gaz inert (TIG), sudura cu flacara oxiacetilenica.

 

Produs

Invertor HF TIG + MMA 285 TORCH

Pachet promo (PP) sudura MIG-280 + polizor

Aparat de sudura WSME-200

Caracteristici

Este un echipament de sudura compact, usor si portabil

Se foloseste in gospodarie, ateliere auto, ferme agricole, zona industriala

Are clema de pamant 300 A cu cablu de sudura de 3 m, furtun de gaz de 3 m

Vine cu manual de instructiuni

Pachetul este compus din invertor cu sudura MIG, electrozi 3.2 mm, masca de sudura cu reglaj automat si polizor unghiular  900W, cu diametrul discului de 125 mm

Invertorul face parte din clasa de protectie IP21S, are dimensiuni 51 x 31 x 42 cm

Se remarca prin eficienta 85%, factor de putere 93%, putere absorbita 14.96 kVA

Aparatul de sudura este destinat sudarii de tip MMA (cu electrozi inveliti), sudarii TIG si taierii cu plasma

Se foloseste in gospodarie, atelierele auto, fermele agricole, zona industriala

Are clasa de protectie IP21S

Clasa de izolatie este F

Diametrul electrodului este de 1.6-4.0 mm

Aparatul are urmatoarele dimensiuni 62x45x48 cm

PRO

Are constructie robusta 

Este fabricat din materiale rezistente, de cea mai buna calitate

Ofera un consum redus de energie

Are cutie pentru transport usor si rapid

Raportul calitate - pret este excelent

Este echipat cu diverse functii pentru profesionisti

Programele standard sunt adecvate pentru diferite tipuri de materiale: otel inoxidabil, aliaj din otel, otel carbon, cupru si alte metale neferoase

Este fabricat din materiale de calitate superioara

Este eficient si performant pentru diferite lucrari

Este eficient, ofera consum redus de energie electrica

Poate suda otel inoxidabil, otel aliat, otel carbon, cupru, alte materiale metalice

Poate fi folosit la altitudini mari, in aer liber, la interior sau la exterior

Este compact, are greutate redusa

Este usor de instalat si de folosit

Contra

Trebuie folosit doar pentru destinatia pentru care a fost construit

Are doar clasa de izolatie F

Nu are afisaj

 

Vezi AICI pret

Vezi AICI pret

Vezi AICI pret

1.1. Cele mai bune aparate de sudura MMA

Aparatele de sudura cu electrod (MMA) sunt printre cele mai populare si mai vechi echipamente de acest fel, fiind apreciate de profesionisti. Pot fi utilizate atat la exterior, cat si la interior, sudand aliajele chiar daca metalul este murdar sau ruginit. Sunt recomandate si pentru persoanele care practica sudura in timpul liber, din placere. Aparatele necesita intretinere si consumabile la discretie. Modelele cu invertor, mai noi, sunt mult mai performante.

Invertor HF TIG + MMA 285 TORCH

Vezi AICI pret

Invertorul este un echipament compact, portabil, cu urmatoarele caracteristici: clema de pamant 300A cu cablu de sudura de 3 m, suport de electrod 300 A cu cablu de sudare de 3 m, furtun de gaz de 3 m, afisaj digital, clasa de protectie IP21, clasa izolatie H. Dimensiunile aparatului sunt de 425x225x310 mm cm.

Vezi AICI pret

Invertorul este destinat sudurii MMA si sudurii cu arc de argon, pentru lucrari de intretinere si reparatii, avand urmatoarele caracteristici: pornire la cald, antiaderenta, microprocesor pentru controlul parametrilor de sudura, afisaj digital de 2,1 inch, clema de pamant cu cablu de sudura de 2 m, perie, masca, curea de transport, functie de protectie la joasa tensiune, afisaj digital, clasa de protectie IP21, clasa izolatie H. Are dimensiunile 320x226x240 cm.

 

Invertor de sudura MMA SP300D 300

 

Vezi AICI pret

Este un invertor electric adaptat unei tehnologii avansate de sudura. Are afisaj digital, ciclu de functionare de 60%, clasa de protectie IP21S, clasa de izolatie F.

 

1.2. Cele mai bune aparate de sudura MIG

Aparatele de sudura cu electrod si gaz (MIG) asigura o sudura curata, rapida si fina, avand un principiu de functionare usor diferit: un fir de sarma se deruleaza de pe o bobina la o anumita viteza, curentul electric trece prin baza metalului si prin fir, formeaza un arc electric, lipind firul de baza. Pe piata exista si modele similare, dar care nu functioneaza pe gaz, ce pot fi folosite in diferite conditii (cand vantul bate cu putere). 

Aparat de sudura MIG-308

Vezi AICI pret

Aparatul de sudura este destinat sudurii de tip MIG, dar si pentru sudari de tip MMA. Are afisaj analogic, ciclu de functionare de 60%, clasa de protectie IP21S, eficienta de 85%, factor de putere 93%, greutate neta de 12.80kg. 

 

Invertor Micul Fermier MIG-308

 

Vezi AICI pret

Invertorul are afisaj analogic, ciclu de functionare de 60%, diametrul electrodului de 1.6mm÷4.0mm, diametrul sarmei de sudura de 0.6 mm - 1.2 mm, dimensiuni 51 x 31 x 42 cm.

 

 

Vezi AICI pret

Invertorul este destinat pentru sudare in gaz protector si este echipat cu functii utile pentru profesionisti. 

2. Cum alegi cele mai bune aparate de sudura

Aparatul de sudura este un echipament care trebuie sa reziste foarte multi ani si pretul lui este, de regula, mai mare, asa ca trebuie neaparat ca inainte de a face aceasta achizitie sa se faca putina cercetare. Este important ca un viitor cumparator sa se uite la anumite aspecte esentiale, sa tina cont de recomandarile specialistilor si de parerile altor clienti multumiti de alegerile pe care le-au facut. 

  • Tipul de aparat de sudura. Pe piata exista diferite tipuri de aparate de sudura: cu electrod (MMA), populare si apreciate de profesionisti, cu electrod si gaz (MIG) ce asigura o sudura mai fina, mai curata si mai rapida, cu gaz inert (TIG) ce permit sudarea metalelor indiferent de grosimea acestora, cu flacara oxiacetilenica (ideale pentru incepatori);
  • Materialul care va fi sudat. Sudarea otelului se poate face cu orice tip de aparat de sudura, insa aluminiul este mai dificil, deoarece se deformeaza mai usor si are conductibilitate sporita. Pentru aluminiu este mai indicat un aparat de sudura TIG, iar pentru metalele mai pretentioase va fi nevoie de aparate de sudura mult mai eficiente;
  • Tipul de electrod. Anumiti electrozi vor functiona mai bine decat altii in anumite situatii, asa ca pentru a obtine calitatea dorita este important acest aspect. Electrozii sunt de mai multe feluri: permanenti, de adaos (rutilici, bazici, celulozici), consumabili;
  • Randamentul. In privinta acestui aspect cel mai bun aparat este cel cu invertor (are consum redus de energie electrica si implica o sudura puternica). Cu cat utilizatorul isi va dori un aparat de sudura mai performant, cu randament mai bun, cu atat pretul va fi unul mai mare. Aparatul de sudura conventional este unul cu randament mai scazut si are un consum de energie electrica mai mare. Modelele cu invertor vor deveni intre timp principalele optiuni ale tuturor consumatorilor;
  • Accesoriile. Este de preferat ca aparatul achizitionat sa vina cu diferite accesorii utile pentru tipul de sudura dorit: cablu de masa cu cleste, rola pentru sarme, masca de sudura, cablul pentru stecher, curea pentru transportare, spray de degresare, manusi etc. Utilizatorul nu trebuie sa uite confortul de care va avea nevoie si propria siguranta.

3. Marci recomandate de Micul-fermier.ro

Printre marcile recomandate de magazinul nostru se numara Almaz, Detoolz, Micul Fermier, ce se remarca prin echipamente pentru sudura de calitate, eficienta, randament si performante sporite. 

3.1. Marca Almaz

Brandul Almaz este foarte atent la toate necesitatile clientilor, oferind produse de top, eficiente si performante, ce se muleaza pe diferite tipuri de proiecte, fie ele realizate in gospodarii, fie in spatiu industrial. Invertoarele realizate de aceasta marca au cules pareri favorabile din partea clientilor multumiti de alegerea facuta.

3.2. Marca Detoolz

Marca este des intalnita in Romania, punand pe piata diferite tipuri de scule si unelte, ce pot fi utilizate de amatori si profesionisti in constructii, in amenajari interioare sau in gospodarii mici sau mari. Produsele sunt de calitate, rezistente la diferite conditii de mediu si au preturi corecte. 

3.3. Marca Micul Fermier

Este vorba despre o companie romaneasca ce a luat nastere ca un business de familie. Are 15 ani de activitate si se remarca prin comercializarea unor echipamente de calitate, oferind solutii complete pentru casa, ferma, gradina si livada. Produsele sunt sigure, rezistente si durabile.

4. Cum se foloseste cel mai bun aparat de sudura

Pentru a fi utilizat aparatul trebuie pregatit adecvat pentru a putea functiona. Trebuie asezat la o distanta de cel putin 2 metri de pereti sau de alte obiecte si legat la pamant. Locul de sudare ales va trebui sa fie la distanta de materiale inflamabile, pe o masa metalica sau pe o suprafata libera. Aparatul va fi conectat la o retea electrica de uz casnic de 220V sau la o retea cu tensiune de 380 V, utilizata de obicei in productie. Exista si produse care pot fi conectate la generator sau la benzina / motorina. 

Cablurile de sudura se conecteaza la cele doua terminale, unul dintre ele avand o clema metalica la capat, iar celalalt un suport pentru electrod. Dupa conectarea lor unul dintre ele, care are un clothespin, va fi conectat la masa de sudura sau la piesa de prelucrat. Invertorul de sudura trebuie reglat corect si sa fie alesi electrozii care trebuie, calitatea lucrarilor fiind data de acest lucru. Se vor avea in vedere si urmatoarele: adancimea sudurii, amplasarea cusaturii in spatiu, marca sau tipul de metal sudat, grosimea metalului etc. 

La locul de munca trebuie luate urmatoarele masuri de siguranta:

  • se verifica functionalitatea echipamentului;
  • se verifica reteaua electrica sub sarcina;
  • se aplica masca de protectie sau ochelarii speciale;
  • se utilizeaza manusi speciale;
  • pentru protejarea corpului se va folosi o salopeta speciala si cizme inalte;
  • locul de munca va fi bine iluminat;
  • sub picioarele sudorului va exista cauciuc sau parchet din lemn.

Aparatul de sudura trebuie intretinut. Se va face o inspectie vizuala, se curata intern unitatea daca e nevoie, se verifica si se desprind terminalele dispozitivului, se va evita scurgerea apei, a vaporilor de apa si a altor lichide in invertor pentru ca ar putea sa provoace scurtcircuite. 

In concluzie, un aparat de sudura de cea mai buna calitate poate fi descoperit dupa o amanuntita cercetare in prealabil, tinandu-se cont de sfaturile specialistilor si de unele criterii importante, acestea garantand obtinerea de rezultate optime. 

Surse foto:
micul-fermier.ro
pixabay.com

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre cele mai bune aparate de sudura

Cum alegi cel mai bun aparat de sudura?
Cel mai bun aparat de sudura trebuie ales in functie de unele criterii importante: tipul de aparat de sudura, materialul care va fi sudat, tipul de electrod, randament, consumabile, durata unui ciclu de utilizare, accesorii, brand, pret. 

Cate tipuri de aparate de sudura exista pe piata?
Pe piata exista diferite tipuri de aparate de sudura dintre care pot fi amintite: aparat de sudura cu electrod (MMA), cu electrod si gaz (MIG), cu gaz inert (TIG), aparat cu flacara oxiacetilenica.

Care sunt avantajele unui invertor de sudura?
Invertorul de sudura are urmatoarele avantaje: dimensiuni relativ scazute, aplicabilitate pe tot felul de materiale, posibilitatea de a lucra cu orice fel de electrod, consum redus de energie electrica, silentiozitate, realizeaza suduri puternice si eficiente si poate fi folosit si in conditii de vant.

Ce este un aparat de sudura?
Aparatul de sudura este un echipament cu ajutorul caruia se pot lipi metale de tot felul. 

Cum trebuie sa fie folosit un aparat de sudura?
Aparatul de sudura trebuie folosit conform cu instructiunile producatorului, pentru fiecare model in parte.

Articole similare