Cele mai bune drujbe

Daca te intrebi care sunt cele mai bune drujbe din care sa alegi un model cu care sa fii sigur ca vei lucra usor si eficient la taierea masei lemnoase, acest articol iti poate servi ca un ghid de orientare spre o achizitie excelenta. 

Recomandarile de drujbe din acest articol iti vor da cel putin o idee asupra modelului potrivit pentru nevoile gospodariei sau meseriei tale, asa ca nu iti ramane decat sa te inarmezi cu atentie si sa parcurgi randurile urmatoare pana la final.  

Cuprins:

1. Cele mai bune drujbe - Clasament TOP 3
2. Cum sa alegi cele mai bune drujbe pe benzina? 
3. Marcile de drujbe de top recomandate de Micul-fermier.ro 
    3.1 Marca DETOOLZ
    3.2 Marca SILEN
    3.3 Marca MICUL PADURAR
4. Recomandari despre drujbe - intretinere, folosire si pastrare 
5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre drujbe

1. Cele mai bune drujbe - Clasament TOP 3

Unelte de baza in orice gospodarie si chiar in domenii profesionale, drujbele si fierastraiele electrice pot fi folosite cu succes pentru reducerea considerabila a timpului si a efortului consumate cu taierea diverselor materii lemnoase. Alegerea unei drujbe bune este un prim pas spre usurarea muncii de taiere a lemnelor de foc, a ingrijirii si toaletarii arborilor si arbustilor, curatarea pomilor fructiferi si in multe alte situatii si scenarii de lucru. 

 

 

Produs

Drujba pe benzina 49.3cc Euro V

Drujba SILEN 5800 PROFESIONAL fara lant

Drujba 6800 Micul Padurar cu 2 lame si 2 lanturi

Caracteristici

Dimensiuni: 49.5x25.5x29.5 cm

Tip motor: 2 timpi monocilindru, racit cu aer

Alimentare motor: benzina Euro V

Capacitate cilindrica: 49.3 cm³

Putere motor: 1.9kW sau 2,58 CP

Turatie: 8500 rpm

Sistem pornire: la sfoara

Sistem aprindere:TCI (Transistor Controlled Ignition) 

Carburator: YINLONG

Capacitate rezervor combustibil: 550 ml

Capacitate rezervor ulei: 260 ml 

Greutate bruta: 7,3 Kg

Greutate neta: 6.3 Kg

Lungime lama: 16’’

Pas lama/lant: 0.325”

Dimensiuni: 773 x 265 x 275 mm

Tip motor: 2 timpi, 

Alimentare motor: benzina Capacitate cilindrica: 58 cm³

Putere motor: 2.54 kW sau 3.41CP

Turatie: 11800rpm±300rpm / 3300±200rpm la relanti

Sistem pornire: Manuala(demaror)

Sistem aprindere:bujie L7T

Sistem de ungere: Pompa automata ajustabila

Carburator: Diafragma

Capacitate rezervor combustibil: 550 ml

Capacitate rezervor ulei: 260 ml 

Greutate bruta: 14.5 Kg

Greutate neta: 5.25 Kg  cu rezervorul gol, fara lant si lama

Lungime lama: 16’’

Pas lama/lant: 0.325”

Diametru maxim de taiere copaci: 350 - 400 mm


 

Tip motor: 2 timpi, 

Alimentare motor: amestec benzina-ulei

Capacitate cilindrica: 52 cm³

Putere motor: 2.4 kW 

Turatie viteza maxima: 8500 rpm

Turatie relanti: 2800 rpm

Sistem pornire: Manuala(demaror din magneziu)

Sistem aprindere: electronic bujie JL L7T

Sistem de ungere: automat

Carburator: Diafragma

Capacitate rezervor combustibil: 550 ml

Lungime lama: 400 mm

Pas lama/lant: 8.26 mm

Grosime dinti: 1,47 mm

Ulei lant: Ulei motor SAE# 10W-30

Tip lant: 21PBX

PRO

- poate fi folosita intr-o diversitate de scenarii de lucru de la taierea lemnelor de foc, cherestea, si pana la intretinerea si toaletarea copacilor dar si pentru diverse lucrari in curte, gradina sau ferma

- greutate bine calculata pentru ergonomie de lucru 

- centru de greutate bine calculat 

- materiale de constructie speciale care reduc nivelul total de vibratii in sarcina

- este un model puternic de drujba care se poate incadra cu usurinta in gama profesionala 

- model usor de manevrat 

- motor puternic si eficient 

- este prevazuta cu sistem centrifugal de curatare a aerului care impiedica ajungerea resturilor la filtru 

- poate fi folosita si in domeniul forestier 

- capac de frana si demaror din magneziu

- un model de drujba ideal pentru profesionisti fiind folosita cu succes in domeniul forestier

- consum redus de carburant

- amortizare eficienta contra vibratiilor

Maner frontal in unghi pentru priza buna si pozitie de lucru naturala

- pornire motor rapida cu efort minim

- sistem centrifugal de curatare a aerului 

- frana de lant inertial la recul

- doua lame si doua lanturi incluse in pachet 

- capac frana si demaror din magneziu

- sistem de ungere automat si ajustabil

CONTRA

- pret din gama superioara 

- nu include si lant care se poate achizitiona separat

- pretul din gama medie-superioara

 

VEZI AICI PRETUL

VEZI AICI PRETUL

VEZI AICI PRETUL

2. Cum sa alegi cele mai bune drujbe pe benzina?

Alegerea celei mai bune drujbe implica directionarea atentiei asupra unui set de caracteristici importante pentru utilitatea si usurinta de lucru ale acestui echipament. 

  • Motorul drujbei

Motorul este cel mai important element la care trebuie sa te uiti atunci cand esti in cautarea unei drujbe de top. Drujbele pot fi motorizate atat de motoare termice clasice in doi timpi sau in patru timpi cu alimentare pe benzina sau pe amestec de ulei cu benzina, cat si de motoare electrice alimentate cu fir de la rete sau prin intermediul acumulatorilor.  

Cele mai bune drujbe in raport cu gradul de productivitate sunt cele pe benzina cu motoare termice. Un plin al rezervorului de combustibil poate asigura un volum de lucru adecvat fara a-ti pune probleme deosebite privind scaderea puterii de taiere. Exista motoare cu capacitati cilindrice diverse de la 25 cc si chiar pana la 80 cc sau chiar peste atunci cand e vorba de drujbe folosite in domeniul taierilor profesionale in industria exploatarii lemnului. Puterea unei drujbe medii cu care poti efectua lucrari diverse de taiere atat in gospodarie cat si in domenii semi-profesionale este intre 2-4 cai putere. 

  • Lungimea lamei drujbei

Alegerea celor mai bune drujbe ar trebui sa tina cont si de lungimea lamei echipamentului care poate varia de la  un model la altul. Aici ar trebui sa te orientezi mai mult in functie de scenariile de lucru la care estimezi ca vei folosi drujba. Daca o vei folosi pentru taieri sporadice de lemne de foc, o lama ceva mai scurta este suficienta, insa daca vei folsoi drujba in mod regulat si chiar la taieri de arbori sau crengi groase, lama aleasa ar trebui sa fie mai lunga. 

In acelasi timp, cu cat lama este mai scurta, cu atat manevrabilitatea drujbei va fi mai buna, dar lamele mai lungi permit taieturi mai adanci si mai eficiente in material lemnos mai gros. 

  • Ungerea lamei 

Functionarea corecta a unei drujbe se bazeaza pe ungerea eficienta si corecta a lamei. Daca nu ungi lama drujbei in mod regulat, dupa mai multe folosiri aceasta se va toci in mod accelerat si chiar se va deteriora. Este indicat sa alegi un model de drujba cu sistem de ungere automat si care sa permita si ajustarea volumului de ulei folosit in functie de scenariul de lucru. 

  • Pretul drujbei 

Pretul joaca un rol important in orice tip de achizitie de echipamente din gama drujbelor. Atunci cand alegi o drujba pe care o vei folosi in mod regulat este bine de retinut ca pretul va reflecta intr-o buna masura si calitatea constructiei si a designului. Desigur, daca ai nevoie de o drujba doar pentru mici lucrari sporadice de taiere, un model mai ieftin va fi, probabil, suficient.

  • Modul de constructie al drujbei

O drujba buna nu trebuie sa fie prea grea deoarece folosirea ei poate obosi relativ repede utilizatorul. De asemenea, este necesar ca drujba sa aiba un grad inalt de ergonomie, sa dispuna de manere amplasate strategic si care sa permita o buna aderenta si un mod eficient de manipulare. De asemenea, un model de drujba la care vei gasi cu usurinta piese de schimb si accesorii este indicat pentru a nu avea dificultati in cazul nevoii de service. 

3. Marcile de drujbe de top recomandate de Micul-fermier.ro

Magazinul online micul-fermier.ro se straduieste constant sa-ti puna la dispozitie cele mai bune modele de echipamente de care poti avea nevoie in gospodarie sau in viata profesionala. Drujbele nu fac exceptie de la aceasta misiune la care ne angajam in fiecare zi, iar marcile pe care ti le recomandam sunt testate in diverse situatii si scenarii de lucru avand rezultate excelente. 

 

 

 

 

3.1 Marca DETOOLZ

Detoolz este un brand propriu al SC Golden Fish SRL. Compania, cu capital 100% romanesc, este deja un nume recunoscut pe piata locala avand un portofoliu vast de scule si unelte pentru gospodarie, ferma, gradina si livada. Cu peste 1.500.000 de echipamente vandute firma este deja un partener de incredere al gospodarilor si profesionistilor. 

3.2 Marca SILEN

Silen este un brand de echipamente produse in China si importate pe piata autohtona de SC Golden Fish SRL. Importurile si comercializarea de echipamente si unelte pentru gospodarie si uz profesional pe care compania Golden Fish SRL le realizeaza de mai bine de 15 ani au fost verificate in milioane de de achizitii realizate de meseriasi, gospodari sau entuziasti ai bricolajului.

3.3 Marca MICUL PADURAR

Micul Padurar este un brand propriu al companiei romanesti Golden Fish SRL axat pe unelte si scule necesare profesionistilor din domeniul industriei prelucrarii lemnului si nu numai. Sub brandul Micul Padurar vei gasi o gama variata de echipamente si de unelte necesare atat in exploatarile porfesionale ale masei lemnoase cat si pentru nevoile si uzul gospodaresc, echipamente care se remarca prin calitate si eficienta la preturi excelenete.

4. Recomandari despre drujbe - intretinere, folosire si pastrare

Folosirea unei drujbe implica un grad inalt de responsabilitate si o indemanare dobandita deoarece este un echipament care poate provoca daune materiale si corporale destul de grave daca este folosit in mod necorespunzator. 

Folosirea drujbei ar trebui sa se faca doar conform manualului de utilizare si dupa realizare aunui antrenament riguros impreuna cu un drujbar calificat. 

  • Drujba nu trebuie folosita in caz de oboseala sau sub influenta bauturilor alcoolice pentru evitarea manevrelor incorecte care s-ar putea solda cu accidentari grave.
  • Nu se va folosi drujba in conditii de sol alunecos (zapada, noroi, polei, etc.) deoarece exista pericol de dezechilibrare. Echipamentul trebuie folosit doar in conditii de stabilitate maxima. 
  • Alimentarea cu amestec combustibil a drubei se va face fara a se fuma in timpul operatiunii. Dupa alimentare, busonul rezervorului se va inchide bine. Pornirea motorului drujbei se va face la o distanta apreciabila de locul sau de recipientul din care ati alimentat. 
  • Inainte de folosirea drujbei este necesara o verificare amanuntita a echipamentului pentru a se detecta eventualele piese uzate, care joaca liber sau care sunt deteriorate. Nu se recomanda folosirea echipamentului avand piese defecte sau care nu sunt bine fixate. 
  • Manerele drujbei trebuie sa fie pastrate in permanenta uscate si curate fara pete de ulei sau de combustibil.
  • In timpul functionarii drujbei nu trebuie atinse evacuarea, bujia si peretii metalici ai motorului deoarece se pot produce arsuri grave. 
  • Taietura ar trebui realizata intotdeauna la turatii mari ale motorului.
  • Operarea drujbei se face doar cu echipament de protectie si de lucru adecvat: imbracaminte de protectie, incaltaminte de siguranta, casca pentru cap, manusiochelari de protectie si, eventual protectie pentru auz. 

In ceea ce priveste intretinerea drujbelor este necesara curatarea drujbei in mod regulat, dupa fiecare utilizare. Inspectia si curatarea drujbei dupa folosire se va face dupa oprirea si racirea motorului. Ca o masura suplimentara de siguranta, se va deconecta si bujia pentru a se evita o pornire accidentala.

Se va proceda la verificarea filtrului de aer si se vor curata resturile acumulate, apoi se va trece la verificarea orificiului de ungere al lantului si se va desfunda, dupa caz. Rumegusul acumulat pe bara de ghidare va fi curatat din canelura barei si din orificiul de ungere. De asemenea, se va inspecta daca exista scurgeri de combustibil, slabiri de prinderi ale pieselor sau piese deteriorate. 

In mod periodic, se va curata filtrul de combustibil sau se va proceda la inlocuirea acestuia, dupa caz. De asemenea, din cand in cand se va verifica si curata bujia in zona electrozilor. 

In mod necesar se va verifica ascutimea taietorilor lantului drujbei. Acestia trebuie ascutiti ori de cate ori apar probleme precum: 

  • Rumegusul rezultat din taierea masei lemnoase devine pulbere;
  • Se constata nevoia de putere suplimentara aplicata pentru taiat;
  • Apar vibratii mari la taiere;
  • Creste consumul de combustibil fata de normal.

In ceea ce priveste pastrarea drujbei atunci cand nu este folosita trebuie umrata o procedura de pregatire daca echipamentul nu va mai fi folosit cel putin o luna de zile. Astfel: 

  • Rezervorul de combustibil trebuie golit;
  • Dupa golire se porneste drujba si se lasa sa functioneze pana la eliminarea totala a combustibilului din carburator;
  • Se scoate bujia dupa ce motorul este rece;
  • Se toarna o mica cantitate de ulei special pentru motorul drujbei in camera de ardere si se trage succesiv de cateva ori de cablul de pornire pentru a se unge bine componentele interioare, dupa care se poate aseza la loc bujia;
  • Drujba astfel pregatita se va depozita in locuri uscate si acoperite.

5. Intrebari si raspunsuri frecvente despre drujbe

1. Pot folosi alte tipuri de lame la drujba pe care am cumparat-o?

Desigur, drujbele pot fi accesorizate cu diverse tipuri de lame (lanturi) atat timp cat acestea se potrivesc modelului de drujba pe care il detii. Este recomandat sa verifici intotdeauna modelul specific de drujba pe care il ai atunci cand achizitionezi lame separat. 

2. De ce scapa ulei drujba pe care o folosesc?

Buna functionare a drujbelor se bazeaza pe ungerea cu uleiuri. Este necesara atat ungerea lantului/lamei cu ulei de lant cat si ungerea motorului termic care se realizeaza, de cele mai multe ori concoomitent cu alimentarea pe benzina, direct din amestecul ulei-benzina folosit. In mod normal nu ar trebui sa existe scurgeri suplimentare  de ulei in afara celui de lant care mai poate fi imprastiat in functie de reglajul de debit daca ai respectat intocmai recomandarile manualului de utilizare.  

3. Lantul drujbei se poate largi?

In cazul in care exista un pinion uzat sau defect lantul drujbei nu mai prinde asa cum ar trebui in mod normal si se poate slabi. In acest caz, se recomanda studierea manualului de utilizare in vederea schimbarii piesei defecte sau chiar a lantului daca si acesta este intr-o stare avansata de uzura. 

4. De ce mi se supraincalzeste drujba la folosire?

Ca orice motor termic aflat sub sarcina, motorul drujbei se incalzeste destul de puternic. In special, se poate constata o supraincalzire a motoarelor drujbelor in timpul sezonului cald. Intretinerea corecta si verificarea regulata a drujbei, in general, si a admisiei de aer, in mod special, sunt cai de evitare a unei supraincalziri a motorului. 

5. Trebuie neaparat sa folosesc ulei pentru lantul de drujba?

Raspunsul este clar, DA. Nu uita sa alimentezi compartimentul de ungere al drujbei cu uleiul recomandat ori de cate ori o folosesti pentru un timp mai indelungat. Uleiul de lant asigura functionarea optima a drujbei si prelungirea durate de viata a aparatului. 

Articole similare