Compost acasa: ce este, cum se face si unelte necesare
Ce este compostul?
Fie că ai o seră sau un solar, fie plantezi culturi in camp, urmatorul lucru te va ajuta: compostul. In cea mai simpla definitie, acesta este un amestec de materiale organice, ce au fost descompuse in mod natural pentru a crea un ingrasamant bogat si nutritiv pentru sol. Acest proces, cunoscut sub numele de compostare, este o metoda ecologica de reciclare a resturilor organice. Este o alternativa viabila la utilizarea ingrasamintelor chimice, contribuind la protejarea mediului si la imbunatatirea sanatatii solului.
Este format dintr-un amestec de materiale verzi, bogate in azot, si materiale brune, bogate in carbon. Materialele verzi includ resturile de fructe si legume, iar materialele brune includ frunzele uscate si ramurile. Echilibrul dintre aceste doua tipuri de materii este esential pentru un proces eficient de compostare.
Compostarea este un proces biologic in care microorganismele, precum bacteriile si ciupercile, descompun materialele organice intr-un amestec asemanator solului, numit compost. Acest procedeu necesita trei elemente esentiale: aer, apa si materiale organice. In absenta oricaruia dintre aceste elemente, procesul va fi incetinit sau chiar oprit.
Beneficiile folosirii compostului
Iata cateva moduri in care compostul poate transforma peisajul intr-unul mai sustenabil si bogat in nutrienti!
Imbunatateste retentia de apa in sol
Amestecul imbunatateste capacitatea solului de a retine apa, creand un mediu optim pentru cresterea plantelor. Prin aportul de materie organica si substante nutritive, compostul contribuie la dezvoltarea radacinilor si la reducerea pierderilor de apa din sol. Bineinteles, conteaza si sa ai un sistem de irigare eficient, astfel vei asgura plantelor o crestere sanatoasa.
Inhiba activitatea agentilor patogeni din sol
Compostul stimuleaza activitatea microorganismelor benefice din sol, ce ajuta la combaterea bolilor si la mentinerea unei biodiversitati sanatoase. Astfel, terenurile tratate cu compost devin mai rezistente la boli si ofera conditii optime pentru cresterea plantelor.
Furnizeaza hrana pentru sol
Inlocuind fertilizantii chimici, compostul hraneste solul in mod natural si imbunatateste fertilitatea acestuia intr-un mod sustenabil si ecologic.
Stimuleaza cresterea plantelor
Cu ajutorul sau, solul primeste o doza naturala de substante nutritive. Fiind o sursa exclusiv vegetala, contribuie la dezvoltarea sanatoasa a plantelor, atat in gradina, cat si in culturile de flori.
Citeste si articolul nostru ce iti va furniza informatii referitoare la ce flori se planteaza primavara!
Asigura produse agricole mai sanatoase
Prin utilizarea compostului ca fertilizator, obtii produse agricole mai sanatoase. Fara substante chimice nocive, culturile fertilizate cu amestectul preparat chiar de tine iti va oferi fructe si legume mai gustoase si bogate in nutrienti
Din ce se poate face compost?
Acorda o atentie deosebita tipurilor de resturi vegetale pe care le adaugi in compostor. Acestea pot include resturi alimentare vegetale, coji de oua, iarba taiata (pe site-ul nostru gasesti motocositori), frunze, materiale lemnoase maruntite sau gunoi de grajd. Trebuie sa eviti categoric materialele din sticla si metal, pietrele, plasticul, cenusa de huila, buruienile cu seminte, ziarele si revistele colorate, resturile de mancare gatita, oasele si resturile de carne sau produsele sanitare, deoarece acestea pot contamina compostul natural pe care il doresti.
Azotul si carbonul joaca un rol relevant in descompunerea materialelor organice, de aceea este important sa incluzi in compost materiale care sa contina ambele elemente. Florile, painea, cojile de oua, boabele de cafea, frunzele si deseurile animale sunt exemple in acest sens. Carbonul este prezent in paie, aschii de lemn, frunze uscate, ramuri de copaci, coji de nuci, hartie si rumegus. Tocatoarele de crengi iti vor fi utile in pregatirea compostului, iar in randurile urmatoare vei vedea si ce alte unelte iti vor fi de ajutor.
De ce unelte ai nevoie?
Daca vrei sa composezi resturile vegetale in aer liber, poti sa le asezi in straturi pe pamant sau sa folosesti un compostor special conceput pentru acest scop. Tocatoarele de crengi te ajuta la maruntirea resturilor vegetale. Alegerea acestor instrumente va depinde de tipul si cantitatea de materiale pe care vrei sa le maruntesti. O maruntire fina a resturilor, in special a materiilor lemnoase, faciliteaza descompunerea lor ulterioara.
Foarfeca de gradinarit este un un alt instrument cu ajutorul careia poti taia crengi sau tulpini uscate. Amestecarea este o etapa fundamentala in procesul de compostare. O furca sau o lopata sunt instrumentele ideale pentru intoarcerea straturilor de materiale compostate.
Cum se face compostul?
In ceea ce priveste metoda clasica de compost natural, indiferent de materialele pe care le vei folosi, acest proces presupune minim 5 luni daca il faci primavara. Primul pas este sa aloci un spatiu in gradina cat mai departe de ferestrele casei pentru ca va emana un miros urat, dar suficient de aproape pentru a nu transporta departe materialele. Poti configura spatiul de compostare direct pe pamant sau intr-un container, fie el stationar sau rotativ. Se recomanda ca acest container sa fie plasat direct pe sol pentru a permite accesul ramelor si a altor organisme importante in procesul de compostare.
Este recomandat ca spatiul dedicat compostului sa aiba o dimensiune de cel putin 1 metru cub. Incepe cu un strat de crengi pentru a promova o mai buna circulatie a aerului, apoi adauga materialele in straturi de 5-10 centimetri grosime, udand fiecare strat in mod uniform. Straturile trebuie alternate intre materiale bogate in azot si cele ce au carbon. Daca folosesti materiale vegetale umede, este indicat ca stratul de dedesubt sa fie alcatuit din crengi uscate pentru a asigura o aerisire corespunzatoare. Verifica regulat umiditatea compostului si uda-l in cazul in care este necesar. Un alt aspect important este aerarea compostului, mai ales in perioade cu precipitatii abundente. In aceasta etapa poti folosi suflantele de frunze, pentru a te asigura ca aerisirea este eficienta.
Pentru metoda rapida, asigura-te ca ai toate materialele pregatite in avans, deoarece timpul limitat nu iti va permite sa le adaugi treptat. Va trebui sa aduni o cantitate mai mare de materiale pentru a construi o gramada de compost. Ca si in metodele anterioare, incepe cu un strat de crengi pentru a imbunatati circulatia aerului, apoi adauga materialele in straturi de 15-20 de centimetri grosime. Uda uniform dupa fiecare strat si adauga activatori in mijlocul gramazii pentru a accelera procesul de descompunere. Intorci gramada dupa patru zile pentru o descompunere uniforma, apoi o intorci o data la doua zile pentru a amesteca uniform materialele. Dupa cateva zile, apare o pelicula alba, indicand un mucegai benefic. Utilizand aceasta metoda, compostul ar trebui sa fie gata in aproximativ 22 de zile.
Asadar, compostul reprezinta o modalitate eficienta si prietenoasa cu mediul de a recicla deseurile organice si de a imbunatati calitatea solului. Avand la indemana informatii clare despre ce este compostul, beneficiile sale, ce materiale pot fi compostate si care sunt uneltele necesare, oricine poate incepe propriul proiect de compostare acasa. Acceseaza site-ul nostru pentru resurse utile pentru realizarea acestui proces, dar si pentru alte sfaturi utile!