Cultura de capsuni: plantare, intretinere si recoltare

Cultura de capsuni: plantare, intretinere si recoltare

Aceste fructe sunt usor de plantat si cultivat, potrivindu-se si zonelor deluroase si oferind beneficii economice chiar din primul an de la plantare. In Romania, cultura capsunilor este intalnita in majoritatea regiunilor, atat pe suprafete mici, cat si pe cele mai extinse. Capsunile sunt bogate in vitamine si minerale. Printre acestea se numara vitaminele C si K, potasiul, manganul si magneziul, precum si folatii. Au, de asemenea, fibre, antioxidanti si polifenoli. Pe langa numeroasele beneficii ale consumului de capsune, trebuie sa stii ca plantarea lor in primavara este simpla si ofera mai multe avantaje. In articolul de fata vei vedea cum pot cultiva aceste fructe, precum si sfaturi pentru intretinere.

Tipuri de capsuni

Alegerea soiului potrivit depinde de modul de cultivare, fie ca este vorba despre sere si solarii, fie camp deschis. Pentru cultura in camp, alege soiuri rezistente la inghet si la conditii de depozitare si transport. In Romania, cateva tipuri populare sunt Magic, un soi autohton rezistent la seceta si temperaturi scazute, si Premial, apreciat pentru gustul sau deosebit si rezistenta la boli. Exista si alte feluri cunoscute, cum ar fi Ireal, Sarom, Benton, Gorella, Red Gauntlet si Senga Sengana. 

Diversitatea capsunilor se imparte in principal in trei categorii, in functie de modul lor de fructificare. Exista capsuni de zi scurta (neremontante), care produc fructe mari, dar numai o data pe an, de obicei in perioada mai-iunie. Cele cu fructificare continua (sau remontante) ofera doua recolte pe an, inclusiv toamna, fiind astfel prezente tot timpul. In cele din urma, capsunile indiferente la lungimea zilei (sau semi-remontante) infloresc pe o perioada mai lunga si produc fructe mai mici, dar sunt mai rezistente la temperaturile scazute.

Cum sa pregatesti terenul pentru plantarea capsunilor?

In pregatirea terenului pentru plantarea capsunilor, un motocultor te va ajuta, deoarece trebuie sa afani solul. De asemenea, va trebuie sa ii oferi umiditate si sa il cureti de buruieni. Aratul se efectueaza la o adancime de aproximativ 30 de centimetri. In acest moment, se aplica si fertilizarea, folosind gunoi de grajd si ingrasaminte chimice. Pentru a asigura conditii optime de plantare, trebuie sa tii cont de nevoile specifice de apa. Solul trebuie sa fie bine hidratat, evitand totusi excesul de umiditate, care poate duce la putrezirea radacinilor. Temperaturile ideale pentru cultivarea capsunilor se situeaza intre 10 si 25 de grade Celsius, cu minime de 5 grade Celsius si maxime de 29 grade Celsius in timpul vegetatiei.

Perioada de plantare variaza in functie de maturitatea soiurilor si de tipul de cultura. Plantarea poate fi realizata in primavara, vara sau toamna, in functie de necesitati. Un loc potrivit pentru plantarea capsunilor este unul cu expunere la soare pentru cel putin 6-7 ore pe zi.

Cand ai stabilit locul si momentul potrivit pentru plantare, este important sa tii cont si de rotatia culturilor, precum si de eventualele tratamente necesare impotriva daunatorilor, in functie de istoricul culturilor precedente. Capsunii prefera soluri bogate in umiditate si materie organica, cu o buna drenare a apei. pH-ul solului este, de asemenea, esential pentru cresterea sanatoasa a capsunilor, recomandandu-se un nivel de aciditate intre 5 si 7, cu un optim intre 5,8 si 6,2 pentru a maximiza productia.

Tehnici eficiente de plantare

Plantarea capsunilor este rar realizata cu seminte, cel mai des folosita fiind metoda cu ajutorul stolonilor, atat pentru gradina, cat si pentru camp deschis. Pentru plantarea rasadurilor se sapa gropi de aproximativ 15-20 de centimetri adancime, in functie de lungimea radacinii. Rasadul este plasat in groapa, acoperit cu pamant si batatorit, asigurandu-te ca radacina este acoperita, iar tulpina ramane la suprafata. Distanta intre randuri trebuie sa fie intre 60 si 100 de centimetri, iar intre plantele de pe acelasi rand, intre 20 si 25 de centimetri. Pe site-ul nostru vei gasi unelte ideale de gradinarit, pentru a planta aceste fructe!

Pentru plantarea stolonilor de capsuni, se urmeaza aceleasi reguli de baza, cu cateva particularitati. Stolonii trebuie plasati vertical in groapa, iar mugurul de crestere trebuie sa fie deasupra solului. Pamantul din jurul lor este batatorit pentru a facilita aderenta radacinilor. In cazul unui sol insuficient de umed, stolonii pot fi mocirliti pentru a incuraja prinderea. De asemenea, se poate aplica fasonarea stolonilor, inlaturand frunzele moarte si pastrand doar una sau doua frunze. Capsunii necesita udare zilnica imediat dupa plantare pentru o inradacinare sigura. Ulterior, frecventa irigarii trebuie ajustata in functie de precipitatii si stadiul de dezvoltare al plantelor. 

Cum sa asiguri o intretinere corespunzatoare a plantatiei de capsuni?

Irigarea este foarte importanta, iar cea mai eficienta metoda este cea prin picurare. Pentru a asigura recolte optime, se recomanda instalarea unui sistem de irigare, cum ar fi tuburile de picurare sau aspersoarele, pentru a evita perioadele de seceta ce pot afecta recolta. Instaleaza tuburile de irigare pe sol si evita udarea frunzelor si a fructelor pentru a preveni aparitia bolilor. Capsunii necesita o umiditate constanta, iar irigarea trebuie sa fie adecvata pe intregul ciclu vegetativ. Sapa periodic solul din jurul lor pentru a imbunatati drenajul si pentru a facilita absorbtia apei. Acoperirea solului cu un strat de materie vegetala, cum ar fi paiele sau folia pentru plante, previne aparitia buruienilor si mentine umiditatea solului, asigurand astfel o crestere sanatoasa a capsunilor.

In cazul unor ierni blande, nu sunt necesare masuri speciale de protectie, insa in zonele cu temperaturi scazute se poate aplica un strat suplimentar de mulci peste plante. Acest lucru se face la inceputul lunii decembrie pentru a proteja radacinile capsunilor in timpul hibernarii. Fertilizarea este esentiala pentru o productie si o calitate superioare a fructelor. Un ingrasamant echilibrat, aplicat inainte de plantare si o reaplicare la 4-6 saptamani de la plantare, asigura necesarul de substante nutritive pentru o dezvoltare optima a plantelor.

Boli si daunatori ale culturilor de capsuni 

Mana ataca toate organele plantei, iar fructele dezvoltate pot avea un gust amar. Fainarea capsunului afecteaza frunzele si fructele, determinand deformarea si dimensiuni reduse ale acestora. Putregaiul umed este frecvent intalnit pe fructe, manifestandu-se sub forma de mucegai dupa recoltare, ceea ce poate deteriora fructele in timpul depozitarii si transportului. Putregaiul cenusiu se poate manifesta pe frunze, fructe si inflorescente, afectand semnificativ recoltele prin daune extinse. Patarea alba se caracterizeaza prin aparitia unor pete mici pe frunze, cu o nuanta alb-cenusie. Antracnoza produce leziuni pe frunze si fructe.

Pentru a preveni si trata aceste boli, apeleaza la utilizarea tratamentelor fitosanitare adecvate, urmand indicatiile producatorilor si utilizand fungicide specifice pentru fiecare patogen in parte.

Daunatorii ce afecteaza culturile de capsuni:

  • gandacul paros;
  • paduchele de frunza;
  • gargarita neagra a capsunului;
  • acarieni;
  • nematozii;
  • larvele carabusului de mai.

Pentru a proteja culturile de capsuni impotriva acestor daunatori, foloseste insecticide corespunzatoare, respectand dozele si modul de aplicare recomandate de producatori. Este benefic sa actionezi preventiv si sa monitorizezi in mod regulat sanatatea plantelor pentru a preveni daunele semnificative cauzate de acesti daunatori.

Recoltarea si valorificarea productiei de capsuni

Pentru a le culege, fructele trebuie sa fie perfect coapte. E important sa le smulgi impreuna cu codita, astfel le vei mentine proaspete mai mult timp. Evita sa le recoltezi daca sunt ude, mai ales daca intentionezi sa le depozitezi si nu alegi sa le consumi imediat. Pentru a te asigura de o cultura bogata in anul urmator, taie frunzele in luna iulie, dar nu mai tarziu de sfarsitul acestei luni. De obicei, recoltarea se face dimineata, cand temperatura este mai scazuta, pentru a le mentine prospetimea.

Fiind fructe perisabile, trebuie consumate in cateva zile de la cules. Le poti pastra in frigider timp de cel mult o saptamana, iar pentru o pastrare mai indelungata le poti congela pana la sase luni. Poti, de asemenea, sa le procesezi sub forma de gemuri, dulceata sau compoturi pentru o pastrare mai indelungata si pentru a te bucura de gustul lor si dupa ce sezonul de cules a trecut.

 

Cultivarea capsunilor poate fi o activitate placuta si profitabila, daca se respecta pasii corecti de plantare, intretinere si recoltare. Pentru a profita la maximum de aceasta experienta, acceseaza site-ul nostru pentru a beneficia de produse ce te ajuta in obtinerea unei recolte bogate!

Articole similare