Cum se fac carnatii - Sfaturi utile pentru prepararea lor acasa, de orice gospodina
Printre cele mai populare mancaruri sau gustari in Romania se numara carnatii preparati cu multa grija in casa. Intr-adevar, se gasesc in toate magazinele, insa ca cei pregatiti acasa nu exista pe nicaieri, asa ca imediat ce se apropie Craciunul sau orice alta ocazie toate gospodinele se intrec care mai de care sa gaseasca reteta potrivita, care sa fie pe placul tuturor. Secretele sunt multe si chiar sunt extrem de importante daca aceasta vrea sa-i suprinda pe cei dragi. Ce condimente si in ce cantitate sa puna? Cu ce carne sa-i umple? Pot folosi matele achizitionate din comert sau pe cele ale porcului sacrificat acasa? Procesul de pregatire a carnatilor poate parea destul de simplu la prima vedere, dar nu este deloc asa, fiind nevoie de informatii utile, dar si de echipamentul necesar pentru a toca, a prinde matele, a umple carnatii si tot asa.
In articolul de mai jos vei descoperi modalitatea in care poti sa pregatesti carnatii de casa, fiecare etapa in parte, vei invata cum se prepara diferite tipuri de carnati in Romania, dar si din alte parti ale lumii, vei sti care sunt ustensilele de care e nevoie si vei afla cateva sfaturi utile si secrete mai putin stiute despre acest subiect interesant.
Cuprins:
1. Cum se prepara carnatii de casa?
1.1. Alegerea carnii si pregatirea matelor pentru realizarea carnatilor de casa
1.2. Amestecul potrivit de condimente si tocarea carnii pentru carnatii de casa
1.3. Framantatul pastei pentru prepararea carnatilor de casa
1.4. Umplerea matelor pentru pregatirea carnatilor de casa
2. Prepararea diferitelor tipuri de carnati de casa
2.1. Pregatirea carnatilor de casa ardelenesti
2.2. Pregatirea carnatilor de casa moldovenesti
2.3. Pregatirea carnatilor de casa in Bucovina
2.4. Pregatirea carnatilor de casa Toulouse
3. Ustensilele de care este nevoie pentru prepararea carnatilor de casa
4. Sfaturi utile si secrete putin stiute pentru a obtine cei mai buni carnati de casa
1. Cum se prepara carnatii de casa?
Cand vine vorba despre prepararea carnatilor de casa pe Internet se afla la dispozitia tuturor o multime de retete interesante, care fac cu ochiul. Se pare ca unul din secretele bucatarilor ce realizeaza carnatii deliciosi se refera la condimentele pe care le presara peste carne. Proportiile dintre carne, sare si condimente trebuie sa fie intr-un echilibru perfect pentru a obtine gustul dorit, asa ca inainte de porni la fabricarea carnatilor de casa este important sa se cunoasca procesul de preparare, sa se achizitioneze toate produsele necesare, inclusiv ustensilele fara de care rezultatul final nu ar fi pe masura asteptarilor.
1.1. Alegerea carnii si pregatirea matelor pentru realizarea carnatilor de casa
Mirosul delicios al carnatilor prajiti in tigaie sau fripti pe gratar este nemaipomenit, insa pentru a ajunge in acel punct carnea trebuie sa ia forma finala. Alegerea carnii potrivite este primul pas. Printre preferintele majoritatii romanilor este carnea de porc crescut in gospodarie, dar daca nu se poate opta pentru aceasta solutie, atunci persoana in cauza va merge la macelarie de unde va alege carne sanatoasa, cu nuanta de rosu-roze. In cazul in care carnea are o culoare ciudata, de galben, vinetiu, poate pete albe, atunci se va evita pentru ca exista o posibilitate ca animalul sa fi fost bolnav.
Bucatile de carne trebuie sa fie tari, cu fibre dense, si nu moi, in care ramane forma degetelor care le-au apasat (indiciu ca au fost dezghetate si inghetate la loc de mai multe ori). Grasimea da gustul dorit carnatilor, deci este importanta. Carnea de porc potrivita este cea de pe burta sau pieptul animalului, cu insertii de grasime. Astfel, carnea si grasimea se toaca impreuna, proportia trebuind sa fie 40% grasime si 60% carne.
Matele folosite pot fi de porc sau de oaie, de la animalele din gospodarie sau de la magazin. Exista recipiente speciale cu mate, curatate si spalate, gata de a incepe sa se prepare carnatii. Lungimea lor poate fi mai mare sau mai mica, in functie de dorinte. Este bine de stiut ca matele sunt tinute in caserole cu sare, iar atunci cand sunt folosite trebuie nepaarat desarate cu cateva ori sau cu o seara inainte chiar. Se vor introduce in apa calduta pentru a se hidrata si a se desara, apoi se va sufla in ele pentru a vedea daca au sau nu gauri.
1.2. Amestecul potrivit de condimente si tocarea carnii pentru carnatii de casa
Un pas esential in prepararea carnatilor gustosi este alegerea amestecului potrivit de condimente, care va da gustul apreciat. Condimentele utilizate in acest sens sunt usturoiul, ceapa, boaia de ardei iute sau dulce, patrunjel, cimbru. In functie de zone, de creativitatea gospodarului sau de preferintele culinare ale celor care vor servi carnatii se pot adauga si alte condimente pentru aromare.
Tocarea carnii trebuie facuta de persoana care prepara carnatii pentru a fi sigura ce tip de carne va folosi sau daca nu este posibil acest lucru, atunci carnea trebuie sa fie tocata in fata ei, mentinandu-se astfel controlul asupra produselor ce vor intra in carnati.
1.3. Framantatul pastei pentru prepararea carnatilor de casa
Dupa ce au fost alese grasimea, carnea, condimentele si matele se va trece la etapa urmatoare, care consta in framantarea foarte bine a pastei cu ajutorul careia se vor pregati carnatii. Amestecul se poate face cu mixerul, insa bucatarii recomanda ca procedeul sa se faca manual, cat mai rapid, in asa fel incat carnea sa ramana rece si pasta sa fie afanata si nu compacta. Aceasta modalitate de a framanta pasta va permite o emulsie buna intre carne si grasime.
1.4. Umplerea matelor pentru pregatirea carnatilor de casa
Dupa ce s-a obtinut pasta de carnati se poate trece la formarea acestui preparat. In aceasta situatie este nevoie de un dispozitiv special, deoarece ar fi extrem de complicata umplerea lor manuala, mai ales daca matele sunt foarte subtiri, cum sunt cele de oaie. Se fixeaza dispozitivul special de masa sau de un scaun, se ruleaza matele pe palnie, cu multa atentie, astfel incat sa nu se rupa, apoi se vor umple carnatii usor, cu grija sa nu se rupa matele.
2. Prepararea diferitelor tipuri de carnati de casa
Carnatii deliciosi de casa nu se pregatesc doar in Romania, ci si in alte parti ale Globului, purtand diferite denumiri si continand variate tipuri de carne si condimente. Chiar si in Romania se pot gasi in functie de regiunea istorica, multiple metode de fabricarea a carnatilor, toate fiind apreciate pentru gustul deosebit. Dintre acestea se pot remarca usor urmatoarele tipuri de carnati de casa.
2.1. Pregatirea carnatilor de casa ardelenesti
Carnatii ardelenesti se pregatesc din 80 % carne de porc si 20% grasime. Condimentul secret al acestor preparate este cimbrul, deoarece el va da gustul. In carne se mai adauga si usturoi pisat, sare si piper dupa gust. Cu acest amestec se umple matele, carnatii se lasa la uscat 2-3 zile, dupa care se afuma si se pun la un loc racoros pentru a rezista o lunga perioada.
2.2. Pregatirea carnatilor de casa moldovenesti
In Moldova carnatii trebuie sa aiba nu doar carne de porc, ci si de manzat. Practic, umplutura va contine 500 g de porc, 500 g de manzat, 250 g slanina, la care se adauga condimentele (sare, piper, usturoi, coriandru, nucsoara). Amestecul de carne trebuie sa aiba putina apa rece pentru a aluneca usor, apoi se introduce in intestinele de porc bine curatate si spalate. Carnatii rezultati se tin la vant rece timp de doua zile.
2.3. Pregatirea carnatilor de casa in Bucovina
Carnea pentru carnati se pregateste in Bucovina diferit de alte zone. Unii prefera sa o toace prin sita mare a masinii, altii o toaca manual, cu cutitul pe tocator. Amestecul de carne este important si carnatii bucovineni contin, practic, porc, oaie si vita. Condimentele folosite sunt sare, cimbru, piper, mustar boabe, boia dulce, boia iute, ienibahar macinat, usturoi. Amestecul de carnati se introduce in matele de porc cu ajutorul dispozitivului special, iar carnatii se lasa la uscat 2 zile, se pun in afumatoare sau se congeleaza dupa preferinte.
2.4. Pregatirea carnatilor de casa Toulouse
In Franta exista o specialitate de carnati din Toulouse, care are o aroma inconfundabila. Se prepara din carne de porc, cu usturoi, patrunjel, mirodenii, bacon si se serveste langa diferite garnituri. Carnea proaspata se introduce in frigider pentru 30 de minute, timp in care se rumeneste baconul intr-o tigaie cu putin unt. Pulpa de porc se taie in bucati mici, apoi se da prin masina de tocat, se adauga ceapa, usturoi, busuioc, patrunjel, sare si se framanta cu mana pentru omogenizare. Se pun matele pe dispozitivul special si se introduce carnea in ele cu ajutorul masinii, cu grija pentru a nu se rupe intestinele. Rezultatul este unul delicios.
3. Ustensilele de care este nevoie pentru prepararea carnatilor de casa
Preparea carnatilor de casa presupune alegerea carnii potrivite, a condimentelor dorite, dar si a ustensilelor adecvate, cu ajutorul carora sa se efectueaza munca asa cum trebuie. Astfel, va fi nevoie de urmatorul echipament:
- masina de tocat carne;
- dispozitivul pentru umplerea carnatilor;
- cantarul de bucatarie;
- castron, lighean sau alte recipiente pentru depozitarea carnii si a carnatilor obtinuti la final.
Cei care vor sa obtina carnati cu gust excelent, dar si cu un aspect deosebit, trebuie sa aiba la indemana masina de carnati si accesoriile corespunzatoare, aceste produse garantand rezultatele finale. Pe piata exista produse cu preturi, dimensiuni, caracteristici tehnice variate si cu performante de top, asa ca alegerea trebuie sa tina cont de cateva detalii. Dispozitivele pentru umplerea carnatilor sunt de marimi diferite, in functie de grosimea intestinelor folosite. Daca se va alege o palnie cu marime mai mare, iar matele sunt de oaie, atunci nu se vor putea forma carnatii. Cantarul de bucatarie va servi la masurarea cantitatilor de carne ce vor fi folosite, in asa fel incat sa se respecte reteta.
4. Sfaturi utile si secrete putin stiute pentru a obtine cei mai buni carnati de casa
Carnatii au aparut din dorinta oamenilor de a conserva carnea o perioada lunga. Pe vremuri taranii amestecau carnea de porc cu condimente si o introduceau in intestine, produsul obtinut fiind lasat la vant sau la afumat cateva zile. Nu e deloc de mirare ca multe familii au pastrat propriile retete de carnati, transmitandu-le din generatie in generatie. Printre sfaturile si secretele bine de stiut pentru fabricarea celor mai buni carnati de casa se numara si cele de mai jos:
- Un truc pentru a omogeniza amestecul de carnati este sa se introduca in compozitie si 5% apa cu gheata, pentru ca aceasta are acest efect in combinatie cu grasimea;
- Inainte de a fi umplute intestinele trebuie lasate in apa circa 60 de minute;
- Daca se alege sa se amestece cu porc si carne de vita, atunci aceasta din urma nu poate fi in proportie mai mare de 15-20%;
- Carnea pentru carnati trebuie sa fie proaspata si rece, nu congelata;
- Carnea si ustensilele folosite trebuie sa fie reci, deoarece in acest mod grasimea isi pastreaza fermitatea. Daca grasimea se inmoaie, atunci amestecul nu are fermitatea dorita, carnea si grasimea separandu-se;
- Pentru a usca carnatii dupa preparare, temperatura camerei trebuie sa fie intre -2 si 10 grade Celsius, iar umiditatea in aer nu mai mare de 60-70%;
- Pentru mai multa aroma se recomanda ca verdeturile folosite sa fie proaspete;
- Condimentele sau mirodeniile din carnati difera foarte mult de gustul oamenilor din zona. Ele se pun treptat si se gusta pe parcurs pentru a obtine calitatea dorita;
- Carnea tocata este perisabila si nu trebuie tinuta la cald, ci la rece;
- Pentru a simti care este gustul pastei de carnati este recomandat sa se guste. Se formeaza chiftelute mici si se pun la prajit in tigaie. Dupa ce se racesc, se gusta si asa se va sti daca se mai adauga un condiment sau altul.
In concluzie, indiferent de reteta de carnati dorita este extrem de important sa se respecte etapele de preparare, sa se foloseasca ingredientele corecte, aparatura si ustensilele corespunzatoare, astfel incat sa se obtina gustul inconfundabil.
Surse foto:
unsplash.com
ro.pinterest.com