Plantarea pomilor fructiferi: cand, cum si la ce distanta se planteaza?

Plantarea pomilor fructiferi este un proces ce necesita atentie si grija. Momentul potrivit, modul corect de plantare si distanta adecvata dintre ei sunt factori ce influenteaza dezvoltarea si randamentul culturii in anii viitori.

Cand sa plantezi pomii fructiferi?

Cel mai bine este sa ii plantezi in timpul perioadei de repaus vegetativ, care incepe odata cu caderea frunzelor, de obicei in luna octombrie. Revenirea la activitatea vegetativa este indicata de umflarea mugurilor si aparitia primelor cresteri, de obicei in a doua luna de primavara. Aceste etape pot varia in functie de specie, iar momentul optim pentru plantare depinde de conditiile meteorologice si de anotimpul in care este efectuata. Alege cea mai buna motocoasa pentru a inlatura vegetatia nedorita!

Toamna

Pentru majoritatea speciilor de pomi fructiferi, plantarea in toamna este ideala si se face, de obicei, in septembrie sau in octombrie, cu conditia sa nu scada temperaturile sub 5 grade Celsius. Plantarea in toamna favorizeaza dezvoltarea radacinilor, care isi incep cresterea in primavara sau in zilele mai calde de iarna, cand temperaturile depasesc punctul de inghet. Astfel, pomii sunt alimentati cu nutrienti inca de la inceputul primaverii, pregatiti sa intre in stadiul de crestere activa cu toate resursele necesare pentru dezvoltare.

Primavara

Plantarea se face intre luna martie si sfarsitul lunii aprilie, inainte de inceperea perioadei de crestere activa a plantelor. Cu toate acestea, aceasta metoda este mai putin eficienta pentru multe specii de pomi, existand riscul ca puietii sa aiba dificultati in prindere si sa sufere daune la sistemul lor radicular. Pentru a evita intrarea plantelor in stadiul de crestere activa, puietii trebuie sa fie mentinuti la temperaturi scazute. Odata ce mugurii incep sa infloreasca, plantarea nu mai este recomandata, deoarece puietii pot avea dificultati in adaptare.

Se pot planta si iarna pomii fructiferi?

Da, dar numai atunci cand temperaturile raman constante in jurul valorii de 5 grade Celsius si nu exista riscul de inghet la nivelul solului.

Cum sa alegi corect pomii fructiferi pentru plantare?

Atunci cand ii achizitionezi, trebuie sa te asiguri ca acestia indeplinesc anumite criterii pentru a avea sanse maxime de a se dezvolta in mod corespunzator in noua sa locatie. Iata cateva aspecte esentiale de luat in considerare!

Varsta si dimensiunea

Pomul ar trebui sa aiba intre 1 si 2 ani si sa masoare cel putin 1 metru in inaltime pentru a se adapta mai usor mediului in care va fi plantat.

Radacinile

Radacinile ar trebui sa aiba cel putin 30 de centimetri lungime si sa arate sanatoase, fara rani sau deteriorari evidente.

Starea hidratarii

Atat tulpina, cat si radacinile ar trebui sa fie bine hidratate, fara semne de uscaciune excesiva sau deteriorare.

Coroana sa fie formata

Pomii mai in varsta de 2 ani ar trebui sa prezinte deja o coroana formata pentru a incepe productia de fructe mai rapid.

Sfaturi pentru o achizitie reusita

Ideal este sa cumperi puieti spre sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie, deoarece procesul de pregatire, ambalare si transport poate dura cateva saptamani. Pomii comercializati in jurul datei de 10 octombrie au fost scosi din pamant inca din septembrie, iar acest lucru poate afecta negativ sanatatea si dezvoltarea lor ulterioara.

Cel mai indicat este sa cumperi puieti de la pepinere autorizate, care ii vand cu radacina nuda. Este important sa acorzi atentie si materialului saditor livrat cu sistemul radicular ambalat, deoarece procesul de ambalare poate afecta in mod negativ radacinile. In special in cazul speciilor samburoase, cu un sistem radicular bine dezvoltat, ambalarea poate duce la distrugerea unui procent ridicat din radacini, ceea ce poate afecta prinderea si dezvoltarea ulterioara a pomilor. Citeste si articolul nostru despre cum sa stropesti pomii pentru a avea roade bogate

La ce distanta sa plantezi pomii fructiferi?

In livada clasica, distanta de plantare a pomilor fructiferi variaza in functie de specie si de tipul de coroana. De regula, in acest tip de plantare, sunt utilizati pomi de talie mare si mijlocie, cu coroane ample, precum cele de tip piramida sau vas. Distanta de plantare se situeaza intre 150 si 350 de pomi fructiferi, in functie de suprafata disponibila. Pentru meri, peri, pruni, caisi si piersici, se recomanda o distanta de 4 x 4 metri, adica 4 metri intre randuri si 4 metri intre pomi pe rand. Astfel, pe o suprafata de 1.000 de metri patrati se pot planta aproximativ 62 de pomi fructiferi. Pentru ciresi, distanta de plantare este de 5 x 5 metri sau 5 x 4 metri, asigurandu-se 5 metri intre randuri si 5 sau 4 metri intre pomi pe rand. Pentru nuci, se utilizeaza o distanta de 5 x 5 metri, oferindu-le acestora spatiu suficient pentru dezvoltare.

In ceea ce priveste livada intensiva, pomii fructiferi au coroane mari, de tip piramida sau vas, iar distantele de plantare trebuie sa fie generoase pentru a permite o dezvoltare optima. In acest caz, distantele de plantare variaza in functie de densitatea plantarii. Pentru o densitate mica de aproximativ 633 de pomi la hectar, se utilizeaza o distanta de 4 metri intre randuri si 4 metri intre pomi. Pentru o densitate mai mare, intre 634 si 833 de pomi la hectar, distantele sunt similare, dar intre pomi se mentine o distanta de 3 metri. Pentru densitati si mai mari, intre 834 si 1.666 de pomi la hectar, distanta intre randuri ramane de 4 metri, iar intre pomi se reduce la 1,5 metri. Pe site-ul nostru regasesti unelte pentru altoire, legare si plantare, asa ca, merita sa arunci o privire asupra lor! 

Intr-o livada foarte mare, destinata comercializarii fructelor, distanta de plantare tine cont de specie si de densitatea ridicata a pomilor. Aici, se planteaza de la 1.800 pana la 3.333 de pomi la hectar sau chiar mai multi, iar pomii au coroane subtiri. Acestia vor avea roade incepand cu al doilea an de la plantare, iar livada devine profitabila incepand cu al treilea an.

Cum sa plantezi pomii fructiferi?

Terenul potrivit pentru plantarea pomilor fructiferi trebuie sa fie bogat in substante minerale, usor de udat si de sapat. Pentru activitati de sapat si arat, apeleaza la un motocultor. Solurile fertile, cum ar fi cernoziomurile sau solurile brun-roscate de padure, sunt ideale pentru cultura pomilor. Gropile pentru plantare trebuie sa fie sapate cu cateva luni inainte de plantare pentru a steriliza locul si a pregati solul pentru noii pomii. Adancimea si latimea gropilor sunt importante pentru a oferi suficient spatiu pentru dezvoltarea radacinilor.

Este benefic sa improspatezi si sa incurajezi cresterea radacinilor pomilor prin fasonarea acestora. Radacinile de schelet trebuie sa fie lungi si sanatoase pentru a asigura prinderea pomilor in sol. Scufundarea radacinilor intr-un amestec de pamant, compost si apa stimuleaza vindecarea ranilor si cresterea radacinilor noi. Acest pas asigura si o umiditate optima pentru radacini in momentul plantarii.

Pomii trebuie plantati imediat dupa mocirlirea radacinilor pentru a preveni uscarea amestecului aplicat. Nivelul de plantare, orientarea si modul in care sunt asezate radacinile sunt esentiale pentru succesul plantarii. Udarea corecta si protejarea pomilor de conditiile meteorologice extreme si de daunatori sunt necesare pentru supravietuirea acestora. Un musuroi de pamant in jurul bazei tulpinii si o plasa de rafie le pot oferi protectie suplimentara. 

 

Aegerea momentului potrivit, pregatirea solului, plantarea corecta si respectarea distantei corespunzatoare intre pomi sunt etape esentiale pentru a asigura succesul si prosperitatea livezii tale de fructe. Investind timp si efort in acest proces, vei fi rasplatit cu o livada sanatoasa, viguroasa si plina de fructe delicioase pentru multi ani de acum inainte. Viziteaza site-ul nostru pentru mai multe informatii si produse relevante pentru plantarea pomilor fructiferi. Astfel, te asiguri ca le oferi pomisorilor cele mai bune conditii de crestere!

Articole similare