Plantarea rosiilor in solar: cand si cum se planteaza?

Cultivarea rosiilor in spatiul protejat al unui solar este o metoda tot mai populara printre gradinari, datorita controlului mai bun al plantelor asupra conditiilor de crestere.

De ce este important un solar pentru plantarea rosiilor?

Un solar este o structura de dimensiuni mari, utilizata cu predilectie in agricultura pentru a le oferi plantelor conditii ideale de crestere. Este acoperit in mare parte de sticla sau plastic, ceea ce permite luminii solare sa patrunda si sa incalzeasca interiorul. Acesta nu este doar un adapost pentru plante, ci si un mediu controlat in care se pot cultiva diverse specii vegetale, indiferent de conditiile meteorologice exterioare. Poate fi folosit pentru a extinde sezonul de crestere al plantelor si pentru a cultiva specii care altfel nu ar supravietui in climatul local.

Pana si cele mai simple solarii au pereti si acoperis transparent, care permit luminii solare sa patrunda si sa incalzeasca interiorul. De asemenea, un solar trebuie sa beneficieze de un sistem de irigatii care sa furnizeze apa necesara plantelor, si de unul de  ventilatie pentru a controla temperatura si umiditatea din interior. Aceste elemente lucreaza impreuna pentru a crea un mediu de crestere ideal pentru plante. Deoarece lumina solara poate fi captata si utilizata pentru a incalzi aerul si solul din interior, acest lucru le permite plantelor sa creasca intr-un mediu mai cald si mai umed decat in exterior, ceea ce este benefic dezvoltarea lor.

Te poate interesa si sectiunea noastra de unelte manuale pentru gradinarit!

Cand se planteaza rosiile in solar?

Perioada de plantare poate varia in functie de regiune si de varietatea de tomate aleasa. In general, plantarea in solar se face in lunile mai si iunie. Conditiile climatice sunt un factor esential pentru cresterea optima a rosiilor. Rosiile prefera temperaturi intre 21 si 27 de grade Celsius pentru crestere si intre 10 si 21 de grade Celsius pentru inflorire. Orice temperatura sub 10 grade poate opri cresterea plantelor, iar o temperatura de peste 32 de grade poate provoca oprirea infloririi. Astfel, intr-un solar, conditiile de temperatura pot fi controlate mai usor. Citeste articolul nostru referitor la gradina de legume, astfel vei gasi o serie de informatii referitoare la seminte, rasaduri, metode de cultivare.

 

Cum se planteaza rosiile in solar?
 
Pregatire timpurie

Pentru a asigura un mediu propice cresterii si dezvoltarii plantelor, trebuie sa acorzi o atentie deosebita intretinerii solariilor de tomate. In perioada de toamna, este esential sa indepartezi resturile culturii anterioare din solar si sa adaugi ingrasaminte organice bine descompuse, precum si unele naturale, cum ar fi potasiul. In plus, trebuie sa te asiguri ca solul este pregatit corect pentru urmatoarea cultura, prin greblarea terenului si dezinfectarea aracilor sau scheletului spalierilor pentru a preveni infestarile cu daunatori. Pentru arat, dar si alte lucrari in acest sens, un motocultor te va ajuta.

 

Sfaturi de plantare

Plantarea rasadurilor de tomate trebuie sa se realizeze in conditii optime, asigurandu-se o densitate adecvata si un sistem de irigare bine pus la punct. In plus, sunt recomandate tehnici precum copilitul. Rasadurile sanatoase, cu un sistem radicular bine dezvoltat si cu frunze verzi, fara semne de boli sau daunatori, sunt cele mai indicate. Inainte de plantare, rasadurile trebuie hidratate si aclimatizate la conditiile din solar.

Distanta dintre plante (aproximativ 60 cm) este foarte importanta pentru a asigura dezvoltarea optima a rosiilor. Adancimea la care trebuie plantate rasadurile este, de obicei, pana la nivelul primei frunze adevarate. In gropile pregatite se aseaza rasadurile, care apoi se acopera cu sol. In ceea ce priveste uneltele necesare pentru gradinarit, resepctiv plantare, acestea includ sapa, grebla, foarfeca de gradina pentru curatarea rasadurilor de frunzele sau ramurile in exces si sisteme pentru irigare.

Dupa plantare, trebuie sa acorzi atentie lucrarilor de ingrijire pentru a mentine sanatatea si productivitatea plantelor. Sustine plantele cu sarma si sfoara, uda-le regulat, praseste pentru a elimina buruienile. Aplicarea ingrasamintelor si a solutiilor pentru combaterea bolilor si daunatorilor este, de asemenea, esentiala pentru a obtine o recolta sanatoasa si de calitate.

Ingrijirea si intretinerea rosiilor in solar

Udarea adecvata este importanta, iar frecventa acestei activitati variaza in functie de stadiul de crestere al plantei, de temperatura din solar si de umiditatea solului. In ceea ce priveste fertilizarea, compostul sau gunoiul de grajd, sunt adesea elemente preferate pentru rosiile plantate in solar, deoarece imbunatatesc structura solului si imbogatesc solul cu nutrienti esentiali.

Descopera pe site-ul nostru furtunuri tip banda pentru udare prin picurare!

Fertilizatorii chimici sunt, de asemenea, eficienti si pot fi utilizati pentru a completa nutrientii care lipsesc din sol. Acestia ar trebui aplicati in mod regulat, conform instructiunilor de pe ambalaj, pentru a maximiza productia de rosii. Variatia temperaturii poate influenta foarte mult cresterea rosiilor. In general, rosiile prefera temperaturi intre 20 si 25 de grade Celsius in timpul zilei si intre 12 si 17 grade Celsius in timpul noptii. Un sistem de aerisire corespunzator si o izolare adecvata a solarului ajuta la mentinerea unei temperaturi constante.

Combaterea daunatorilor la rosii

Semnele unei infestari variaza, insa pot include frunze perforate, pete sau plante care se ofilesc si nu se dezvolta corespunzator.  Este bine sa elimini resturile de plante afectate si sa aerisesti bine solarul, deoarece acestea pot atrage daunatorii. Pentru gradinarii care prefera metodele naturale, exista o serie de tratamente eficiente impotriva daunatorilor. Spre exemplu, solutiile pe baza de plante, cum ar fi ceaiul de urzica sau de rostopasca, uleiurile esentiale, precum cel de eucalipt sau de menta, si insectele benefice, ca de exemplu buburuzele sau albinele, pot ajuta la combaterea daunatorilor.

In ciuda preferintei pentru metodele naturale, uneori utilizarea pesticidelor poate fi necesara. Aceste tipuri trebuie aplicate conform instructiunilor producatorului, intr-o zi fara vant, pentru a preveni dispersarea acestora, si preferabil seara, cand insectele benefice sunt mai putin active. De asemenea, poti folosi mai multe feluri de pesticide pentru a preveni dezvoltarea rezistentei daunatorilor. Pe site-ul nostru vei gasi si pompe pentru stropit cu acumulator, dar si modelele clasice.

Respectand aceste etape si aplicand tehnicile de ingrijire, cultivarea rosiilor in solarii va deveni o activitate profitabila, oferindu-ti posibilitatea de a obtine recolte bogate si sanatoase in orice sezon. Te incurajam sa accesezi categoriile noastre de pe site pentru informatii si produse suplimentare relevante pentru plantarea legumelor in solar. Cunoasterea este cheia succesului in gradinarit!

Articole similare