Pregatirea unui sistem de irigatii corect pentru anotimpul cald

A sosit primavara, momentul cel mai prielnic pentru a incepe montarea unui sistem de irigatii pentru anotimpul cald, care ajuta sa mentineti gradina hidratata prin faptul ca va fi udata in mod regulat, fiind ideal si pentru a va simplifica foarte mult munca, reducand eficient si consumul excesiv de apa (care poate reprezenta o problema la factura lunara).

Ca de obicei, Micul Fermier ofera o gama completa si o categorie de produse special destinate pentru astfel de task-uri, prin prisma sistemelor de stropit si irigatii care sunt disponibile pe magazinul lor online. Fie ca vorbim de intretinerea unor culturi pe suprafete mici sau culturi pe suprafete mai mari, trebuie inteles faptul ca sistemul de irigat reprezinta cea mai eficienta si recomandata metoda de a mentine umiditatea solului la un nivel optim, fara a sufoca radacinile plantelor. Daca un sistem de irigatie este bine conceput si construit / instalat corect din prima, acesta poate economisi pana la 50% din consumul total de apa, pe care l-ati putea avea intr-un interval de 24 de ore.

Sunt disponibile doua tipuri principale de sisteme de irigat, si anume: prin picurare si aspersiune. Fiecare tip prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje, iar alegerea unui model tine mai mult de alegerea personala a fiecaruia in parte.

Sistemul de irigare prin picurare se amenajeaza la nivelul solului si vizeaza doar radacinile plantelor, asigurandu-le necesarul de apa intr-un ritm lent care nu face risipa si nu se imprastie in alte zone nedorite. Sunt sisteme foarte populare, pentru ca te ajuta sa economisesti bani prin consumul redus pe care il ofera. De asemenea, pentru ca solul este udat doar acolo unde se doreste, sunt impiedicate aparitiile ulterioare ale buruienilor daunatoare, dar si evaporarea apei. Acest sistem de irigare este alcatuit dintr-un tub de picurare, care este conectate la o sursa de apa. Alte accesorii aferente pentru montarea acestora sunt: picuratoarele (duze speciale) ce se preinstaleaza pe suprafata tubului. Acest tip se sistem prezinta o serie de avantaje pe care merita sa le iei in considerare: reduce consumul de apa, dar si pe cel de ingrasaminte, pentru ca acestea pot fi aplicat doar localizat fix acolo unde exista un orificiu prin care picura si apa (adica fix la fiecare planta in parte), faciliteaza irigarea terenurilor care prezinta forma neregulata (pentru ca tuburile sunt flexibile si iau forma pamantului pe care sunt montate), mentin o umiditate potrivita in sol (plantele nu sunt lasate sa moara de seceta, dar nici nu sunt inundate / sufocate cu apa), se reduce semnificativ eroziunea solului si asa mai departe. 

Sistemul de irigare prin aspersie este eficient si el, deoarece actioneaza precum precipitatiile naturale, oferind in acelasi timp avantajul ca acopera cu eficienta suprafete atat mici cat si mari de teren, fara nici un efort. Componenta principala a acestui tip de sistem o reprezinta aspersorul, care arunca / imprastie apa in mod uniform, iar acesta se alege in functie de suprafata totala a gradinii, de aria de acoperire si de presiunea apei (in functie de aceasta, devine mai mult sau mai putin eficient). De asemenea, aspersoarele se impart si ele in doua categorii, si anume: aspersoare de tip spray si aspersoare rotative. Aici este iar o chestie de alegere personala. Optati pentru modelul care credeti ca vi se potriveste gradinii voastre. Care sunt avantajele unui astfel de sistem de irigare? Costurile reduse, distribuirea uniforma a apei, posibilitate de automatizare a sistemului si rezistenta crescuta pe care o prezinta la uzura. Este un sistem folosit des prin sere si solarii, in culturile de legume crescute de fermieri. Micul Fermier iti pune oricum la dispozitie produse si accesorii pentru ambele tipuri de sisteme, deci poti incepe cumparaturile de materiale chiar azi, ca sa te apuci cat mai repede posibil de montarea acestuia in gradina ta proprie!

Ce trebuie sa aveti in vedere, cand doriti montarea unui astfel de sistem? Iata cateva intrebari la care trebuie musai sa raspundeti, inainte sa treceti la treaba:

  • Am o sursa de apa in apropiere? Imi permite aceasta montarea unui hidrofor?
  • Este util un senzor de ploaie si umezeala pentru un astfel de sistem? Cu ce ma ajuta el?
  • Ce tip de tevi si fitinguri trebuie sa cumpar? Cum le aleg?
  • Dar duzele si aspersoarele?
  • Merita sa instalez un programator pentru sistemul meu?
  • Ce piese auxiliare imi trebuie?
  • Cum realizez proiectareaa sistemului?
  • Care sunt toate etapele de construire a unui sistem de irigare?

Abia dupa ce ai raspuns la toate aceste intrebari, poti spune ca esti cu adevarat pregatit sau pregatita sa incepi demersal lucrarilor. Poti sa faci acest lucru pe cont propriu sau poti cere ajutorul unor oameni in cunostinta de cauza, ca sa te ajute. Important este ca Micul Fermier iti va fi mereu alaturi cu cele mai bune produse si accesorii pentru sistemele de irigatii, pe care le gasesti in categoria lor de Sisteme de stropit si irigatii. Site-ul lor este mereu disponibil ca sa poti sa te informezi despre produsele din gama lor care te intereseaza in mod special, iar orice comanda plasata la ei este procesata si livrata in cel mai scurt timp cu putinta. Cu totii stim ca nu este usor sa ingrijesti o gradina, dar un lucru este cert: multumirea sufleteasca este o rasplata pe masura eforturilor depuse! Asadar, nu te lasa descurajat / descurajata, pentru ca munca legata de gradina este floare la ureche daca apelezi la Micul Fermier!

Totul devine mult mai usor atunci cand ai alaturi un partener de nadejde, fie ca vorbim de agricultura, horticultura, legumicultura, pomicultura, viticultura sau oricare alt domeniu din aceasta nisa. Iar cu tehnologia moderna care ne vine in ajutor, nu mai avem nici o scuza sa nu valorificam la maxim fiecare metru de pamant de care dispunem, fie ca vorbim de cativa metri, zeci, sute sau chiar mii care ne stau la dispozitie – reintoarcerea la activitatile simple si de baza care ne-au ajutat sa crestem ca societate nu trebuie uitata sau lasata pur si simplu la voia intamplarii, pentru ca azi mai mult ca niciodata, simtim nevoia sa ne intoarcem la simplitate.

 

Articole similare