Stropirea pomilor: cand se face, cum se procedeaza, de ce este importanta + alte sfaturi utile pentru a avea o gradina de vis

Fie ca este vorba despre stropirea prunilor, merilor, a piersicului, a gutuiului sau a ciresului, stropirile la pomii fructiferi sunt esentiale pentru a avea pomi sanatosi, roade bogate si pentru a tine la distanta diverse tipuri de daunatori. Fie ca ai o livada, o gradina sau esti la inceput in ceea ce tine de gradinarit si iti doresti sa plantezi cativa pomi fructiferi, modul de ingrijire al acestora este important. Pentru a avea cele mai bune rezultate, toate etapele ce tin de plantarea si intretinerea lor trebuie respectate intocmai.

Din fericire, in ziua de astazi exista o multime de produse care iti fac viata mai usoara, de la substante cat mai putin toxice pentru indepartarea daunatorilor si pana la ustensile cat mai performante pentru livada, vita de vie, rasaduri de legume sau flori. De asemenea, vei gasi mai multe specii de pomi fructiferi, iar avansul in agricultura face ca multe dintre acestea sa fie deja rezistente la boli si daunatori. 

Daca iti doresti sa afli mai multe despre calendarul de stropire a pomilor fructiferi, despre substantele pentru stropitul pomilor, dar si alte sfaturi utile pentru a avea o gradina de vis, am pregatit pentru tine un scurt ghid util!

1. Cu ce se stropesc pomii primavara, iarna sau toamna

1. Cu ce se stropesc pomii primavara, iarna sau toamna

Iata cateva dintre cele mai folosite substante pentru stropirea pomilor fructiferi primavara, toamna sau in anotimpurile reci:

  • Ulei mineral sau ulei horticol. Denumit in engleza “dormant oil”, acesta se aplica in perioada Noiembrie-Martie, atunci cand toate frunzele au cazut. Acesta se dilueaza cu apa, conform indicatiilor fiecarui producator in parte. Poti folosi pompe de stropit manuale sau pompe de stropit cu acumulator, in functie de marimea gradinii si de numarul de pomi. Uleiul diluat se aplica la nivelul trunchiului, crengilor si ramurilor. Este esential sa aplici aceasta solutie atunci cand temperaturile urmeaza sa creasca, deoarece temperaturile sub 0 grade Celsius pot dauna scoartei stropite. Asadar, desi temperatura poate varia in functie de substanta, trebuie mereu sa depaseasca 0 grade Celsius. Uleiul horticol controleaza afidele, acarienii de paianjen si multe alte insecte, distrugand larvele si ouale acestora.
  • Sulf de var. Se foloseste pentru a controla bolile fungice si bacteriene precum basicarea frunzelor la piersici, focul bacterian sau scabia. Acest tratament nu se aplica la cais deoarece ii poate dauna.
  • Vopsea latex. Poti vopsi trunchiul copacilor tineri cu vopsea latex alba amestecata cu apa. Proportiile ar trebui sa fie 1 la 1, jumatate apa, jumatate vopsea. Vopseaua va reflecta lumina puternica a soarelui, care in momentul caderii frunzelor poate duce la aparitia crapaturilor. Daunatorii profita de aparitia crapaturilor pentru a-si face loc, a depune oua si a face stricaciuni, in special pe perioada iernii.
  • Cupru. Acesta se foloseste de multa vreme in stropirea pomilor si exista mai multe variante, de la hidroxid de cupru, pana la oxiclorura de cupru. Foloseste-l in special pentru meri, peri, ciresi, pruni si piersici pentru a controla fomoza. Asteapta doua saptamani intre stropirile cu substante pe baza de cupru si stropirile cu substante pe baza de sulf.

2. Calendar - cand se stropesc pomii fructiferi in functie de substantele folosite si tipul de pom

Acum ca ai aflat cu ce se stropesc pomii fructiferi, iata cateva sfaturi pentru stropiri in functie de tipul de pomi:

  • Mar. Stropeste cu substante pe baza de cupru inainte de ploile de toamna, foloseste ulei mineral o data sau de doua ori din Ianuarie pana in Martie si foloseste sulf de var in Ianuarie sau Februarie. Daca trebuie sa stropesti o suprafata mare de livada sau gradina, atunci apeleaza la sisteme de stropit speciale care sa iti faca munca mai usoara.
  • Cais. Stropeste cu substante pe baza de cupru inainte de ploile de toamna si aplica ulei horticol in Februarie.
  • Cires. Foloseste var de sulf saptamanal in sezonul infloririi pentru a tine la distanta putregaiul brun.
  • Par. Stropeste cu substante pe baza de cupru inainte de ploile de toamna, sulf de var de doua-trei ori, incepand din toamna, mai apoi iarna si pentru ultima oara in Martie. De asemenea, poti stropi cu ulei mineral la inceputul primaverii.
  • Piersic. Stropeste cu substante pe baza de cupru sau fungicide de trei sau patru ori incepand din Decembrie. Foloseste sulf de var inainte de ploile de toamna si la inceputul primaverii.
3. Idei de scheme pentru stropirea pomilor fructiferi - mar, prun, cires

3. Idei de scheme pentru stropirea pomilor fructiferi - mar, prun, cires

Fie ca este vorba de stropirea pomilor primavara, stropiri de iarna la pomi sau stropirea pomilor contra viermilor, exista cateva scheme care iti pot fi utile pentru a-ti da seama cum sa te ocupi cel mai bine de sanatatea livezii sau gradinii tale:

PENTRU MAR:
Iarna: se stropeste cu ulei mineral si cupru;
Primavara: se stropeste cu insecticide precum Neem, Malathion sau Spinosad;
Vara: se stropeste cu insecticide precum Malathion, Sevrin sau Rotenone;
Toamna: se stropeste cu substante pe baza de cupru.

PENTRU PRUN:
Iarna: se stropeste cu ulei mineral;
Primavara: se stropeste cu fungicid Serenade;
Vara: se stropeste cu insecticide precum Spinosad, insa niciodata pe fructe;
Toamna: se stropeste cu substante pe baza de cupru inainte de sezonul ploios.

PENTRU CIRES:
Iarna: se stropeste cu ulei mineral si cupru, iar la sfarsitul lui Ianuarie sau inceputul lunii Februarie se poate aplica fungicid pentru preventia bolilor;
Primavara: se stropeste cu fungicid Serenade sau Captan;
Vara: se stropeste cu insecticide precum Spinosad, Neem au Malathion;
Toamna: se stropeste cu substante pe baza de cupru inainte de sezonul ploios.

4. Stropirea pomilor si alte sfaturi utile pentru gradina ta

Pentru a avea o gradina de vis, exista mai multe aspecte de care sa tii cont. De la intretinerea solului si pana la amenajarea acesteia, gradul de intimitate sau imprejmuirea ei, iata cum sa ai o gradina exact asa cum iti doresti:

  • Delimiteaza corect spatiul. Pentru a te bucura de spatiul de care dispui, acesta trebuie sa fie corect delimitat, astfel incat sa ai mai multe zone de care sa te bucuri in gradina ta. Spre exemplu, o gradina poate avea o mica livada, o zona de luat masa, un spatiu pentru piscina gonflabila, dar si o mica casuta de oaspeti, totul in functie de numarul de metri patrati de care dispui si modul in care vrei sa ii folosesti. Daca ai o gradina mica, decide ce anume vei prioritiza: pomii fructiferi, legumele sau poate iti doresti foarte multe flori. Retine ca nu este atat de important numarul de metri patrati, pe cat este modul in care decizi sa ii utilizezi.
  • Decide din timp ce vei planta si unde. Pentru a planta tot ceea ce iti doresti, va trebui sa stii din timp cum vrei sa dispui fiecare zona de vegetatie in parte. De asemenea, va trebui sa stii daca temperaturile, solul si nivelul de precipitatii din zona in care locuiesti se preteaza pentru a planta tot ceea ce ti-ai propus. Daca iti doresti specii exotice, va trebui sa iei in considerare construirea unei mici sere, unde sa poti controla factorii de mediu, cum ar fi temperatura sau umiditatea. Gradina ta poate arata exact asa cum visezi daca decizi din timp ce anume plantezi si unde, astfel incat sa te asiguri ca fiecare pom, planta sau rasad va da roade. Nu uita ca vei avea nevoie si de unelte manuale de gradina si de articole de bricolaj, care vor necesita spatiu de depozitare.
  • Foloseste solutiile potrivite pentru intretinerea plantelor, pomilor si rasadurilor. Fiecare planta are nevoie de tratament specific pentru a da roade. Nu vei putea sa te bucuri de florile, fructele sau legumele preferate daca nu acorzi atentie fiecarei specii in parte, astfel incat sa ii oferi protectia necesara impotriva bolilor si daunatorilor. Chiar si in gradinile de dimensiuni mici daunatorii pot reprezenta o problema. Nu conteaza daca ai un pom, doi sau o livada intreaga, tot va trebui sa stropesti cu solutii speciale pentru a te bucura de plantele tale, pomii tai sau rasadurile de legume pentru vreme indelungata. Ca sa iti fie mai usor, poti cauta solutiile potrivite in functie de speciile de seminte pe care le alegi sau poti sa folosesti minimul necesar de fungicide si bactericide, cat sa reduci riscul de contaminare. Exista si varianta solutiilor de stropit naturale, asta daca nu vrei sa folosesti chimicale. Printre acestea se numara uleiul de neem, care se foloseste la scara larga in horticultura.
  • Alege un gard potrivit. Gardul gradinii tale te va proteja de musafiri nepoftiti, se va incadra in decor, dar iti va oferi si un anumit grad de intimitate. Exista mai multe materiale care se folosesc pentru realizarea gardurilor exterioare, de la lemn si beton, pana la fier forjat sau otel. Fiecare material are avantajele si dezavantajele sale, asa ca tine de tine sa alegi ce consideri ca intruneste nevoile tale. Spre exemplu, un gard de lemn va avea un pret prietenos, poate da un aspect rustic gradinii tale, insa este posibil sa nu ofere un nivel foarte ridicat de siguranta si intimitate. Tine cont si de zona in care locuiesti pentru a decide cum anume vei pozitiona gardul, din ce material il vei face si ce inaltime va avea acesta.
  • Nu uita de mobilierul pentru gradina. Mobilierul pentru gradina nu poate lipsi dintr-o curte sau zona exterioara, indiferent de marimea ei. La ce bun sa ai spatiu in aer liber, daca nu te poti relaxa cum se cuvine? Alege mobilierul de gradina in functie de mai multi factori, de la buget si pana la spatiul de care dispui. Pentru gradinile de mici dimensiuni, pe care nu vrei sa le incarci cu mobilier, poti opta pentru o masa mica rotunda din otel sau fier, alaturi de cateva scaune simple, de dimensiuni medii, din acelasi material. Daca dispui de mai mult spatiu, atunci incearca mobilierul din ratan sau lemn, de la canapele, fotolii si pana la sezlonguri pentru a sta la soare. Tot din lemn se pot achizitiona sau realiza mese de 10, 12 sau chiar 16 persoane daca iti place sa petreci timp alaturi de cei dragi in gradina ta. In cazul in care vrei un mobilier chic la un buget prietenos, incearca mobilierul din paleti. Are costuri reduse, se realizeaza rapid si il poti decora cu perne de orice culoare sau din orice material vrei.
  • Lasa spatiu pentru activitati in aer liber. Nu uita sa nu incarci zona gradinii cu prea multe, astfel incat sa nu ramana loc pentru miscare. Copiii iubesc sa se joace in gradina, adultii pot face sport, iar animalele pot alerga in voie atunci cand exista suficient spatiu de miscare. In plus, o gradina incarcata va da impresia de spatiu sufocant, irespirabil. Daca ai o gradina de mici dimensiuni si nu stii cum sa lasi suficient spatiu liber, alege mai putin mobilier, nu amplasa spatii de depozitare ample si nu folosi foarte multe decoratiuni.
  • Creeaza o zona umbroasa si o zona ferita de ploi. Daca in gradina ta soarele este foarte generos, acest lucru poate fi deranjant atunci cand vrei sa petreci timp in aer liber. Foloseste o prelata, umbrele sau orice alta solutie consideri ca s-ar potrivi pentru a crea o zona cu umbra, dar si pentru a proteja de ploaie o parte a gradinii. Spre exemplu, sub prelata poti pune mobilierul de gradina, dar si alte articole pe care expunerea repetata la apa le poate deteriora.

Asadar, fie ca este vorba despre stropirea pomilor primavara ori despre a sti cu ce se stropesc pomii dupa caderea florilor ori inainte de inflorire, alegerea substantei potrivite pentru stropit poate parea dificila uneori. Este important sa tii cont de pomii fructiferi pe care ii ai in gradina, de specia acestora, dar si de cat de des iti doresti sa aplici substantele de tratare. Inspira-te din sfaturile de mai sus pentru a avea grija de pomii tai, dar si pentru a obtine o gradina exact asa cum iti doresti.

Sursa foto: Pexels.com

Articole similare